... / BH novinari uputili javni protest Parlamentu FBiH, NSRS i Parlamentu BiH

20. 05. 2020. u 17:16:00 Fena

Shares: 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je javni protest Odboru Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog onemogućavanja predstavnicima medija da na adekvatan način prate današnje sjednice tih tijela, kao i uskraćivanja pristupa informacijama od značaja za javnost i omalovažavanja novinara od parlamentarnih zastupnika.

Iako je ranije bilo najavljeno da će saslušanja aktera afere "Respiratori" biti otvorena za javnost, Odbor Doma naroda PFBiH, formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora preko firme "Srebrena malina", je uskratio novinarima takvu mogućnost, podijelivši sa njima informacije tek nakon saslušanja, navodi se u saopćenju UO Udruženja/udruge BH novinari.

Dodaje se da su istovremeno u Banjoj Luci medijske ekipe bile primorane pratiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS u hodniku zgrade Vlade, bez adekvatnih uslova za praćenje diskusija poslanika ili pisanje i slanje izvještaja, kao i bez poštivanja mjera propisane fizičke distance zbog koronavirusa.

"U državnom Parlamentu, na zasjedanju Predstavničkog doma, na vrlo grub i omalovažavajući način novinarima se obratila Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a, te umjesto odgovora na legitimno novinarsko pitanje o nesrazmjerno visokim primanjima parlamentaraca odgovorila kako "ona nije kriva" što su novinari "možda nezadovoljni svojom plaćom", ističe se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim kršenje prava na slobodu izražavanja i uskraćivanje prava na direktno praćenje događaja koji izazivaju veliki interes javnosti, kao što je to slučaj sa saslušanjima aktera sporne nabavke respiratora u Federaciji ili posebnom sjednicom NSRS, koja je razmatrala i usvojila Odluku o ukidanju vanrednog stanja u tom entitetu.

Podsjećaju da je zakonska obaveza svih javnih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih tijela da osiguraju pristup javnim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri i u skladu sa javnim interesom. Također, naglašava se da dužnost parlamentarnih zastupnika nije da komentarišu plaće novinara, već da na novinarska pitanja odgovaraju konkretno, argumentovano, uz obostrano poštovanje i uvažavanje.

"Loši i neadekvatni uslovi za rad novinara, uz sve češće nipodaštavanje te profesije od predstavnika vlasti stvaraju okruženje u kojem medijski profesionalci rade pod stalnim pritiskom, što svakako nije dobro ni za novinarsku zajednicu, ni za one o čijem radu, političkim potezima i odlukama mediji izvještavaju", stav je Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA