Reakcija / BH novinari: Zaustavite cenzuru o COVID-19 i represiju nad slobodom izražavanja

07. 04. 2020. u 16:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno zahtijeva od vlada RS i FBiH da osiguraju nesmetan pristup informacijma i odlukama u vezi s epidemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini na siguran i slobodan način, bez ikakvih ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima.

"Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društevnim mrežama, kao i ukidanje ovlasti pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provodjenje brzih istaga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS", saopćeno je iz Udruženja.

Podsjećaju da je danas na snagu stupila uredba predsjednice RS Željke Cvijanović kojom se “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”.

"Istovremeno, Vlada Federacije BiH je, putem Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal, prije izvjesnog vremena počela primjenjivati mjere praćenja i nadzora nad informacijama koje se šire putem društvenih mreža, u okviru čega je pokrenuto 5 krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih informacija i panike", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje nedopustivim da se pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kanton, kao i nadležnih kriznih štabova.

"Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrijednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široke ovlasti pojedincima angažiranim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i „regulišu“ prema svojim mjerilima novinarska prava i medijske slobode", istaknuto je iz Udruženja.

U tom kontekstu, UO BH novinara će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja da reagiraju na cenzuru informacija u vezi s COVID-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

Istovremeno su ponovo skrenuli pažnju na ograničen i otežan pristup informacijama u posjedu Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzuriraju informacije i ostavaljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o epidemiji koronavirusa i njenim posljedicama na građane, privredu i društveni život.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA