Uvesti specijalizirane sudove u BiH koji će štititi autorska prava novinara

S. H.
Uvesti specijalizirane sudove u BiH koji će štititi autorska prava novinara
Foto: Radiosarajevo.ba / Prezentacija analize u EU Info centru

U Sarajevu je danas u prostorijama EU Info Centra prezentirana analiza o autorskim pravima novinara u BiH i programa "Zaštita autorskih prava novinara/ki i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini".

S obzirom na to da u BiH ne postoji sveobuhvatan pregled zakonskih normi, međunarodnih deklaracija, kodeksa o autorskim pravima novinara/ki, kao i slučajevima kršenja ovog prava Udruženje BH novirani su uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP projekat) u junu 2019. pokrenuli set aktivnosti sa ciljem efikasnije zaštite autorskih prava i medija kroz unapređenja zakonskog okruženja i profesionalnih kapacitet medijske zajednice u BiH i u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima iz marta 2019.

Programska direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Ljiljana Zurovac prokomentirala je prilikom svog izlaganja kako novinari nemaju kome prijaviti kršenje autorskih prava, te kako podržava ideju uvođenja specijaliziranih sudova koji će imati specijalizirane sudije i tužioce za te slučajeve. Također, rekla je i kako u ovoj godini nije bilo prijava kršenja autorskih prava što ne znači da ih nije bilo. Dodala je i kako vlada anarhija među medijima, kako je prisutna borba za klikovima bez obzira na posljedice.

Direktorica Sektora za emitiranje RAK-a Amela Odobašić složila se sa advokatom Kemalom Švrakićem, koji je i predložio specijalizirane sudove, da živimo u nelegalnom društvu kada su u pitanju autorska prava. Dodala je kako je prijeko potrebno što prije reagirati. Također, rekla je kako RAK trenutno radi na preispitivanju nadležnosti o kablovskim operaterima.

Kako je rekla u svom zaključku, RAK namjerava sarađivati sa svim sudionicima današnje konferencije kako bi se situacija popravila.

Advokat Kemal Švrakić rekao je kako je potrebno osvježiti postojeće zakone kada je u pitanju kršenje autorskih prava, te je, kako je već spomenuto, predložio uvođenje specijaliziranih sudova. Istakao je i kako je potrebno smanjiti dužinu trajanja sudskih procesa koji sada traju po 5-6 godina.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Haris Hasić rekao je kako su novinari najodgovorniji za kršenje njihovih prava te kako RAK za to nije nadležan. Na sarajevskom Općinskom sudu je, kako je rekao, trenutno 10 predmeta koji se tiču ovog pitanja. Ispričao je kako se je našao jedan Sizif da traži do kraja kaznu za kršenje svojih prava, te kako je kazna bila 100, a sudski troškovi 1.000 KM. U tome vide problem neprijavljivanja kršenja autorskih prava. Ipak, pojasnio je kako postoje zakoni o kršenjima autorskih prava, ali se ne sprovode.

Generalna tajnica Udruženja Borka Rudić rekla je kako su se na današnjoj konferenciji složili da je potrebna edukacija, izmjene zakona i sankcije za kršenje autorskih prava.

Analiza o autorskim pravima novinara sadrži sistematičan pregled preporuka, deklaracija, pravilnika i zakonskih normi, ali ukazuje i na sve nedostatke i ograničenja trenutno postavljenih normativa, što predstavlja polaznu tačku za kreiranje preporuka za unapređenje ove oblasti. Predmet analize je bila i usklađenost domaćih zakona sa standardima EU, ali i utjecaj EU direktive o autorskim pravima na poboljšanje položaja autora medijskih sadržaja i uopće na stanje medijskih sloboda i sloboda izražavanja.

Osim analize, partneri će u narednom periodu raditi na edukaciji medijskih djelatnika o mehanizmima zaštite autorskih prava, ali i na zagovaranju poštivanja autorskih prava novinara od strane svih aktera uključenih u komunikacijski prostor. Također, bit će formiran i Međusektorski tim za zaštitu autorskih prava novinara i medija koji će se na sveobuhvatan način baviti problematikom zaštite autorskih prava medijskih zaposlenika. Na kraju programa bit će kreiran i Praktikum za zaštitu autorskih prava novinara i medija u BiH s ciljem informiranja i educiranja medijskih djelatnika pravnim mogućnostima i institucionalnim kapacitetima koji im stoje na raspolaganju, ukoliko dođe do kršenja autorskih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije