Novinarstvo / Analiza: Napad na slobodu medija

08. 05. 2019. u 13:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja i povod je za čestitanje novinarima i medijskim radnicima, ali i prilika da se ukaže na važnost slobodnog rada medija, osvrne na stanje medijskih sloboda te objavi Indeks slobode medija, podsjećaju iz Al Jazeere Balkans.

A kakvo je zaista stanje u medijima?

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u posljednjem desteljeću je ubijeno, zatvoreno i nestalo 3088 novinara i medijskih radnika. Svi oni stradalisu radeći svoj posao.

Novinarstvo svakoga dana postaje sve opasniji poziv,  dijelom zbog izvještavanja iz konfliktnih žarišta u svijetu, a dijelom zbog povećane agresije na novinareu vidu prijetnji, uvreda i fizičkih napada.

Novinarima se sudi i ušutkava ih se presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjava ih se za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju navažnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Svjetski indeks medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF), koji analizira situaciju u 180 zemalja i teritorija svake godine, pokazuje da je u mnogim državama prisutna atmosfera straha, a da tome doprinosi animozitet političara prema novinarima. Osim Slovenije, sve zemlje regije na ovoj ljestvici nalaze se u rasponu od 63. do 104. mjesta, što je pokazatelj stvarnog stanja medijskih sloboda.

Da na ovaj negativan trend nisu imune ni evropske i demokratske zemlje dokaz je niz ubistava novinara, čiji su počinioci većim dijelom nepoznati.

Među novinarima ubijenimod 2017. do danas su Lyra McKee, Jamal Khashoggi, Viktorija Marinova, Ján Kuciak i Daphne Caruana Galizia...

I tokom 22 godine rada Al Jazeere 11 novinara Mreže je ubijeno, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane.

"Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtijevano je njihovo gašenje",  saopćeno je danas iz al Jazeere Balkans.

Novinar Mahmoud Hussein pritvoren je u Egiptu, gdje ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.

Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans koji simbolično ukazuje na globalne prijetnje slobodi medija.

U jednominutnom spotu u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porijekla, prikazana je današnja pozicija medija kao taoca sistema i centara moći.

Al Jazeera Balkans podsjeća - novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA