Izložba Alise Teletović u Veneciji: Futuristični pogledi na tijelo, um i dušu

0
D. Softić
Izložba Alise Teletović u Veneciji: Futuristični pogledi na tijelo, um i dušu
Foto: Privatni album / Izložba Alise Teletović u Veneciji

Nedavno se bh. slikarka Alisa Teletović vratila iz Italije, gdje je na svjetskom i umjetničkom događaju, Internacionalnom Art Fair u Veneciji predstavljala je Bosnu i Hercegovinu.

Izlagala je tri slike koje su nastale kombinovanom tehnikom na platnu, pod imenom 'Poljubac', 'Čekajući početak' i 'Faca'.

Tim povodom likovna umjetnica i art dizajnerica Alisa Teletović govorila je za portal Radiosarajevo.ba.

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

Otvorena izložba "Pejzaži duše, uma i srca"

Otvorena izložba "Pejzaži duše, uma i srca"

Umjetnica je u posljednjem periodu doživjela ekspanziju sopstvene kreativnosti, žiri u Veneciji prepoznao je njen rad i tako su se slike našle na jednoj od najvećih svjetskih izložbi moderne umjetnosti.

"Prije dva mjeseca sam prešla u novi atelje gdje sam dobila veću slobodu i energiju zbog veličine prostora, u tom zanosu i napokon dolaska do pravog prostora, mnogo radim, slikam. Aplicirala sam na internacionalan konkurs. Prijavila sam se na takmičenje/konkurs u Veneciji i prošla žiri. Nakon toga sam morala sve dobro da organizujem, bilo je jako kompleksno i zahtjevno", rekla je Teletović.

Petnaesti po redu  venecijanski Art Fair imao je dvije teme, koje su analizirale i propitivale vezu između tijela i prostora, hibridizaciju između identiteta i kulturnog/socijalnog/urbanog konteksta u suvremenom dobu kroz dvije glavne sekcije: 'Liquid rooms' i 'Future Landscapes', u kojoj je Alisa izlagala.

Izložba Alise Teletović u Veneciji
Foto: Privatni album: Izložba Alise Teletović u Veneciji

"Radilo se o futurističnim pogledima na tijelo, um i dušu, upravo ono što ja slikam već godinama i šta me privlači. Svjesno sam se odlučila da istražujem putem boja, spontanosti i instikta, nježnosti versus težine boje i da osluškujem poruku u slici. Moje poruke su svjetlost za čovjeka. Nada, ljubav, sve sto je veoma daleko od današnjice i današnjeg čovjeka, ali namjera je da upalim svjetlo na kraju tunela", dodala je Teletović.

Nalazimo se u vremenu koji je donio mnogo tehničkih dostignuća, a posrnuli smo kao ljudi i kao bića. Toliko toga negativnog, lošeg i depresivnog se nadvilo nad nama, tamna strana svijeta isplivava na površinu. Teletović se u svojim radovima bori upravo protiv toga, ona pokazuje drugu, ljepšu stranu života.

"Ja ne dozvoljavam da budem plijen, ja sam optimistična romantična, žena u sazrijelom dobu, još evaliviram da vidim u ozračenom sumraku vremena kako pokazati NADU, ljubav, nježnosti. 'Slike Poljubac', 'Faca', 'Čekajući početak', se bave upravo istinskom inspiracijom potrebnom za čovjeka...", podvukla je Teletović.

Izložba Alise Teletović u Veneciji
Foto: Privatni album: Izložba Alise Teletović u Veneciji

Svoje slike opisala je kao autentične, u njima pronalazi sopstveni spas, a svakako joj imponuje i izlaganje istih na ovako važnoj kulturnoj manifestaciji.

"Moje slike su autentične, posebne i moje. Moja životna iskustva su sazrela u jedan koncept sa intergritetom, i ja sam potpuno dobro u sebi i sa sobom. Moje slike su moj spas. Kada se prepozna sve to pa makar i van moje domovine, meni je srce puno veliko i znam da je to moj put", zaključila je Teletović.

Venice International Art Fair traje od 14. septembra do 5. oktobra 2022. godine, a izložena djela u sklopu izložbe mogu se pogledati u Palazzo Albrizzi Capello u Veneciji.

Umjetnica je također izložila svoja dva djela u Tuzli, 16. septembra 2022.godine na INTERBIFEP International Biennial of Portrait, pod nazivom 'Umor' i 'Znati kad stati'.

Naslovi radova nagovještavaju kakvo je Alisino viđjenje svijeta i društva. Ukazuje nam kako se trebamo centrirati i vratiti sebi, svojim iskonskim osjećanjima, a ujedno naći izlaz iz svakog osjećaja tuge, neispunjenosti i zatvorenosti, te duboko prodrijeti u svoju unutrašnjost i pronaći odgovore u sebi.

Izložba Alise Teletović u Veneciji
Foto: Privatni album: Izložba Alise Teletović u Veneciji

O umjetnici

Alisa Teletović slika i radi u svom ateljeu na Čengić Vili, Sarajevo.

Ljubitelji prave umjetnosti, uvijek s dobrodošli na šoljicu čaja i razgovore o umjetnosti. Više o umjetnici i njenom stvaralaštvu možete vidjeti na stranici www.aliateletovicartist.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije