Izložba Alise Teletović u Beogradu: Apstrakcije nesvjesnog kao most umjetnosti

2
Radiosarajevo.ba
Izložba Alise Teletović u Beogradu: Apstrakcije nesvjesnog kao most umjetnosti
Foto: Privatni album / Izložba Alise Teletović u Beogradu

Bosanskohercegovačka slikarica Alisa Teletović, iz Sarajeva, predstavila se u utorak sa izložbom slika "Moje nesvjesno" u galeriji Atelijer DivArt u Beogradu.

Izložba je otvorena od 18. oktobra 2022. do 30. oktobra 2022. godine gdje Beograđani mogu uživati u posebnom izričaju.

Izložba od 15-tak slika, kombinovane tehnike, dimenzija 42 sa 55cm, stvara jednu cjelinu upotpunjenu i vizuelno predstavljenu. Teži ka promišljanju o vlastitom biću i društvu oko nas.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Izložba Alise Teletović u Veneciji: Futuristični pogledi na tijelo, um i dušu

Izložba Alise Teletović u Veneciji: Futuristični pogledi na tijelo, um i dušu

"Slikarski opus umjetnice neraskidivo je vezan i ispreplitan s kontemplacijom o sopstvenom životnom iskustvu. Alisa ličnim primjerom potrage za suštinom, putovanjem kroz realne i imaginarne predijele traga za istinom, srećom i smislom života. Polazeći od sebe ona utiče na pojedinca da započne avanturu samospoznaje s konačnim ciljem da zajednicu i društvo učini boljim. Sagledavajući svijet kroz prizmu sopstvenih doživljaja Alisa Teletović ne bježi od realnosti gdje su ništavilo, rat, uništenje, gubitak, izolovanost, usamljenost, nepravda sveprisutni. Realnost najnižeg u čovjeku osvijetljava ono najbolje u njemu: plemenitost, ljepotu, dobrotu, empatiju. Iz ovog paradoksa ljudskost u punom značenju te riječi koja smisao pronalazi kako u spoznaji Boga tako i u egzistencijalizmu umjetnici daje čvrsti osnov iz kojeg crpi snagu svog bića, smisao i svrhu postojanja.

Insistirajući na spoznaji, razumijevanju svakog trenutka koji nije propušten već shvaćen i upamćen, Alisa Teletović slika bilješke svojih razmišljanja i uvjerenja. Alisa Teletović svoja uvjerenja iz domena apstraktnog materializuje na slici i prenosi na posmatrača. Alisino slikarstvo pripada ekspresivnoj figuraciji gdje kolorit zauzima značajno mjesto. Dok stvara umjetnicu vode iskonski nagoni izražavanja i zakonitosti života. Alisa se vraća bogatstvu boja i apstraktnoj formi. Nazivi slika neraskidivo su vezani sa onim vizualnim u njima. Tako slike: 'Čudo u meni', 'Igre u nama', 'Naći sebe', 'Nesvjesno', 'Pejzaži u meni', 'Prazan prostor u glavi', 'Pusti da budem', i 'Vojnik sa cvijetom' u jednoj svedenoj, jezgrovitoj i sažetoj formi iskazuju cjelokupnu filozofiju Alisinog stvaralaštva i promisli. Oslobođenje od stega prošlosti, njeno prihvaćanje i život u sadašnjem ispunjenom trenutku koji donosi ravnotežu i smisao su ono što umjetnica iznosi u svojim ostvarenjima.

Alisa Teletović osjećanje tjeskobe i uzaludnost egzistencije stavlja u drugi plan u odnosu na oslobođenje uma, duše i tijela i pronalasku ljepote u svakodnevnom životu. Kako u svojim mislima i na svojim slikama umjetnicu vodi optimizam koji u današnje vrijeme predstavlja svojevrsni paradoks, ono neočekivano. Izuzetak od pravila. Zato Alisine slike nose snagu života i daju jedan dublji smisao njenom slikarstvu", napisala je o izložbi Slavica Obradinović, historičarka umjetnosti.

Izložba Alise Teletović u Beogradu
Foto: Privatni album: Izložba Alise Teletović u Beogradu

Biografija umjetnice

Dinamična biografija ove umjetnice obilježena je, već od malena, putovanjem i raznim gradovima, rođena u Banjaluci, odrasta u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu.

Diplomirala je 2000te godine na RMIT univerzitetu u Melburnu, gdje završava Bakalerat u Umjetnosti i Advanced diplomu iz Elektronskog Dizajna i Interaktivnih Medija. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, HKD Napredak te ULUBIH-a.

Iza sebe ima više od dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbornu, Pertu, Adelaidu, Abu Dabiju, Beču, Veneciji, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Istaknuta samostalna umjetnica BIH dobitnica je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama. Alisa živi i radi u svom ateljeu u Sarajevu od 2011.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije