"Ivanov" u Pozorištu i "Totovi" u SARTR-u: MESS Sarajevu poklonio još jednu čarobnu noć teatra

0
Radiosarajevo.ba
"Ivanov" u Pozorištu i "Totovi" u SARTR-u: MESS Sarajevu poklonio još jednu čarobnu noć teatra
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predstava 'Ivanov' u Pozorištu

Sarajevo je i večeras, 4. oktobra, imalo priliku pogledati dvije sjajne predstave koje su, u sklopu 63. Festivala MESS, izvedene u Narodnom pozorištu te SARTR-u.

Prva predstava izvedena je u Pozorištu, s početkom u 19.30 sati. Riječ je bila o novoj interpretaciji Čehovljevog Ivanova, u kojem Magelli i Pleština istražuju fragilnost života i borbu protiv otuđenosti.

Ivanov razotkriva kolektivne tragedije i individualne opsesije, gdje svako djelovanje postaje apsurdno u kaosu svakodnevice. Predstava je ogledalo osjećaja samoće u društvu.

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Potom je u SARTR-u izvedena predstava u produkciji ovog teatra, a riječ je o groteski sa elemtentima satire Totovi, koju je Ištvan Erkenj, jedan od najpoznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele Dobrodošlica za Majora iz 1966. godine.

Inspirisana sudbinom mađarskih vojnika 1943. godine, osvetljavajući strah i kompromis običnih ljudi u vremenima krize. U Sarajevskom ratnom teatru, inscenirana je bila imaginativnim rediteljskim rukopisom Andraša Urbana, jednog od najistaknutiji savremenih pozorišnih autora regije i šire.

"U ovoj predstavi… magija dolazi iz jedne teatarske kutije, scenografski i dramaturški prejako zatvorene, ali prepuštene glumcima na pažljivo čuvanje", komentirao je o predstavi Mirza Skenderagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije