Ivan Lalić: U naselju Pofalići otvara kultni beogradski Mikser House

Radiosarajevo.ba
Ivan Lalić: U naselju Pofalići otvara kultni beogradski Mikser House
/ Ivan Lalić, osnivač Mikser Housea; Foto: Anadolija
Sarajevo bi krajem ljeta trebalo dobiti novi kulturni centar u naselju Pofalići.

Svoja  vrata će 8. septembra otvoriti Mikser House.

Riječ je o regionalnom centru urbane kulture, koji već pet godina radi i u Beogradu i okuplja mlade umjetnike, bendove, pozorišne trupe, dizajnere i kreativce iz regije i svijeta. 

Cilj ovog centra je da u svijet pošalje drugačiju sliku o Balkanu, od one uvriježene devedesetih godina prošlog vijeka. 

"Rane iz ratova su još vidljive i zato Mikser House donosi poruku da Balkan ne mora biti stereotip loših vesti. Mi se u Sarajevu osećamo kao svoj na svome, dočekani smo fantastično", kaže za Anadolu Agency (AA) Ivan Lalić, osnivač i izvršni direktor Miksera.

Lalić je imao  25 godina kada je u maju 1992. u konvoju Crvenog krsta, za koji je radio kao prevodilac, teško ranjen u Sarajevu. Zbog toga mu ovaj grad zauzima posebno mjesto u srcu.

"Tamo je bilo strašnih stvari i čini mi se da je malo urađeno na kulturološkoj i ekonomskoj reintegraciji.  Ipak, Sarajevo ima urbano tkivo koje je zaista sjajno. Ima puno škola, akademija koji generišu profile ljudi kao i u Beogradu. Imaju filmski festival koji je možda Kan jugoistočne Evrope. Tako da, ako govorimo o duhu grada onda on zaista postoji. U Sarajevu su čuli za nas, prate nas, kad smo došli tamo, svi su već znali ko smo i šta smo i šta smo uradili u Beogradu", kaže Lalić.

Mikser House Sarajevo će se nalaziti na mjestu fabrike Vaso Miskin Crni, na preko 1.300 kvadratnih metara, imat će koncertnu i sajamsku salu, prodavnicu mladih dizajnera i inovatora, kantinu i galeriju

"Tamo su radovi u toku, taj prostor je fascinantan, čak je veći od prostora u Beogradu. Nadam se da će tog 8. septembra taj pozitivni Balkan eksplodirati i da posle toga više ništa neće biti isto", ističe Lalić.

Na tim pozitivnim idejama Mikser House uspio je da oživi zapuštenu beogradsku četvrt Savamalu. Otvoreni su brojni klubovi, galerije, saloni namještaja mladih dizajnera, a vratile su se i zaboravljene zanatske radnje, poput berbernica. Ipak, 1. maja zatvaraju vrata prostora u Savamali, zbog prevelike cijene zakupa. Ponovo će početi sa radom na proljeće sljedeće godine u beogradskom naselju Donji Dorćol. 

Lalić kaže da je sentimentalan prema prostoru u Savamali, ali odlazak iz ovog kvarta za njega nije kraj, nego početak.

"Mi smo ovde došli 2011. To je bilo vreme kada su tutnjali kamioni, kad se sve treslo, kada nije bilo nikakve ozbiljne infrastrukture. Mi smo došli, podigli smo kvart u svakom smislu. Mislim da će Savamala nakon našeg odlaska biti okrenuta mejnstrim turizmu i zabavi, a mi ćemo na Dorćolu naći utočište gde ćemo ponovo početi priču i gledati da je unapredimo i da možda tamo traje duže nego ovh pet i po godina koliko smo bili u Savamali", kaže Lalić.

Mikser House nije oživio samo kulturnu scenu Beograda, već je bio i prvo miesto gde su izbeglice mogle da potraže pomoć početkom migrantske krize. Nedaleko od Mikser Houseaa, nalaze se barake Miksališta gdje migranti dolaze da ispune dan i potraže pomoć. 

U Miksalištu je u svakom trenutku najmanje 50 ljudi, a sa njima rade Ljekari bez granica, organizacije poput "Save the Children" i ostali. Ovdje migranti mogu da se okupaju, uče engleski, ali i da se druže.

Tu zatičemo i 21-godišnjeg Afganistanca, koji nam se predstavlja kao Ahmed. On se trenutno nalazi u migrantskom centru u Obrenovcu, a u Miksalište dolazi svakodnevno.

"Tu smo tokom dana, ne tokom noći. Ovdje mogu da dođu cijele porodice, da popričaju sa nekim ako im je potrebna pomoć. Ovdje možemo da napunimo telefone i da vidimo prijatelje", kaže nam Ahmed.

Iako Mikser House mijenja adresu u Beogradu, Miksalište će ostati tu gde jeste

"Tu ništa ne treba menjati. Migrantska priča je u vezi sa Savamalom, jer je to tranzitni deo Beograda, tu su autobuska i železnička stanica. Oni su tu skoncentrisani i bilo je sasvim prirodno da se u tom kvartu pojave ustanove i punktovi za pomoć", kaže na kraju razgovora osnivač Miksera Ivan Lalić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije