Eurosong? Kako bi bilo da nas predstavljaju Dubioza, Amira, Božo...

Radiosarajevo.ba
Eurosong? Kako bi bilo da nas predstavljaju Dubioza, Amira, Božo...

U mnogim državama Evrope vrše se pripreme za učešće na Takmičenju za pjesmu Eurovizije 2016.  Kada je u pitanju učešće naše zemlje, situacija je neizvijesna. 

Početkom oktobra, BHRT je saopćila da je povukla prijavu za učešće na predstojećem Eurosongu. Ipak, krovna Eurovizijska organizacija EBU ostavila je našoj zemlji još jednu mogućnost da vrati svoju prijavu, ukoliko u međuvremenu pronađe dovoljno finansijskih sredstava, rečeno je tada. Rok koji je postavljen odnosio se na mjesec oktobar. 

Šta se dešavalo u međuvremenu, uskoro će se saznati. Iz BHRT-a nam je potvrđeno da će konačna odluka biti objavljena u ponedjeljak 16.11.2015. Do tada, ostaje da nagađamo i zamišljamo ko bi bili idealni predstavnici BiH na takmičenju koje će se održati u prijestolnici Švedske Stockholu od 10. do 14 maja 2016. 

Osim provjerenih pop imena omiljenih u regiji, poput Dine Merlina ili Harija Varešanovića, vrijedi se prisjetiti i onih koji do sada nisu doživjeli Eurosong iskustvo, a imaju šta da pokažu:   

Bend Dubioza kolektiv posljednjih je dana pokazao da je prava evropska atrakcija. Nakon što je 6. novembra objavljen spot za pjesmu 'Free.mp3' u produkciji agencije Fabrika, za samo 5 dana zabilježeno je preko 2 miliona pregleda. 

Jedan od uspješnih bh. muzičara u Evropi je Božo Vrećo, koji je tradicionalnu sevdalinku uzdigao do visoke umjetnosti. Facebook stranica njegovih fanova Božo Vrećo - predstavnik BiH na Eurosongu 2016, privukla je do sada preko 1000 članova. 

Tu je i naša diva, Amira Medunjanin koja je u posljednje vrijeme nastupila na mnogim regionalnim, evropskim i svjetskim pozornicama. Na svim koncertima nailazila je na oduševljenje publike i kritike, a tradicionalna balkanska muzika u njenoj izvedbi dobija karakteristike savremenog jazza. 

Nesumnjivo da Bosna i Hercegovina posjeduje izuzetne muzičare, ostaje da se nadamo da će neko od njih nekada kročiti na scenu Eurosonga i tako braniti boje Bosne i Hercegovine.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije