'Imagine Arts & Ideas': Austrija obilježava 50 godina svoje kulture u inostranstvu, BiH prva stanica

0
FENA
'Imagine Arts & Ideas': Austrija obilježava 50 godina svoje kulture u inostranstvu, BiH prva stanica
Foto: FENA / Početak realizacije umjetničkog projekta Imagine Arts & Ideas Initiative u BiH

Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije je, povodom obilježavanja 50. godišnjice kulture Austrije u inostranstvu u 2023. godini, razvilo i pokrenulo inicijativu Imagine Arts & Ideas kao novi prioritetni program u oblasti umjetnosti za područje zapadnog Balkana koja donosi nove ideje i inovativan pristup.

Za početak Imagine putovanja odabrana je Bosna i Hercegovina, a organizator je Austrijski kulturni forum Sarajevo.

Tako će grad Sarajevo biti prvi u regionu koji će tokom septembra i oktobra 2023., te u februaru 2024. godine, biti domaćin tri velike i izuzetne izložbe umjetnika iz Austrije, Evrope i BiH koje su odabrali uvaženi i čuveni austrijski kustosi.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann je na pres-konferenciji koja je održana na Akademiji likovnih umjetnosti, najprije izrazila zadovoljstvo što se pres-konferencija održava u zgradi koja je toliko tipična za austrijsku arhitekturu.

Ona je istaknula da je inicijativa Imagine Arts & Ideas centralni projekt proslave 50. godišnjice austrijske kulture u inostranstvu, koja počinje 15. septembra u bivšoj Austrijskoj kući u Sarajevu izložbom "100 ideja za zapadni Balkan. Dizajniranje urbanih imaginarija" i uključuje brojne događaje u narednih nekoliko mjeseci.

"Drago mi je da je BiH pionir ovog projekta u regiji. Nakon niza događaja u BiH projekt će se implementirati i u drugim zemljama zapadnog Balkana", navela je ambasadorica Hartmann.

Sve spremno za festival: Dani arhitekture u Sarajevu donose veliki broj fantastičnih izložbi

Sve spremno za festival: Dani arhitekture u Sarajevu donose veliki broj fantastičnih izložbi

Po njenim riječima, glavna tema inicijative je dostojanstvo. Pojasnila je da se dostojanstvo ne odnosi samo na poštivanje ljudskog dostojanstva. Također se odnosi na poštivanje dostojanstva prirode, njezine flore i faune i zemljinih resursa.

"Ova kulturna inicijativa i naša današnja prezentacija je dokaz odličnog i trajnog partnerstva Austrije i zemalja zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine. Posvećenost Austrije regiji je porasla tokom godina i decenija. Osim političke i ekonomske saradnje, sada više ulažemo i u područje poput umjetnosti i kulture. Posebno mi je drago što će inicijativa Imagine Arts & Ideas krenuti u Sarajevu. Sarajevo, grad bogate historije i kulture, savršeno je polazište za ovo putovanje", istaknula je ambasadorica.

Napomenula je da se suradnja Austrije i BiH u kulturnom sektoru često odvija preko Austrijskog kulturnog foruma u Sarajevu, koji je važan dio i ove inicijative.

Po njenim riječima, inicijativa Imagine Arts & Ideas je vizija i pokušaj rješavanja izazova našeg vremena. Ističe posvećenost Austrije u poticanju suradnje i dijaloga izvan svojih granica, te je pokušaj spajanja BiH, odnosno zapadnog Balkana i Austrije kroz snagu umjetnosti i ideja.    

Kustos izložbe "100 ideja za zapadni Balkan. Dizajniranje urbanih imaginarija" Hubert Klumpner je pozvao pristune da u paviljonu Europske kuće kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu, u bivšoj Austrijskoj kući, pogledaju izložbu.

Početak realizacije umjetničkog projekta Imagine Arts & Ideas Initiative u BiH
Foto: FENA: Početak realizacije umjetničkog projekta Imagine Arts & Ideas Initiative u BiH

"Možete pogledati, ne samo arhivu muzeja, nego i instalacije koje će biti postavljene u čitavom gradu Sarajevu", kazao je Klumpner.

Predstavnik Sparkasse Bank BiH Amir Softić je kazao da su oni prepoznali značaj ovog projekta.

"Vidjeli smo da zapravo ovaj projekt u određenoj mjeri promovira ideju cirkularne ekonomije. Cirkularna ekonomija jeste ekonomija budućnosti. Kada govorimo o njoj, govorimo o proizvodnji i kreiranju nove vrijednosti zasnovane na održivim principima. Ti održivi principi stvaraju jedan ambijent mnogo zdraviji, kvalitetniji i bolji za život", kazao je Softić.

Istaknuo je kako smatra da ne postoji bolji način da se to približi našim ljudima i našoj zajednici nego kao kroz umjetnost, kroz arhitekturu, kroz promjenu načina života.

Projektni koordinator festivala Dani arhitekture 2023. Edin Sarić je kazao da će izložbom arhitekture "100 ideja za zapadni Balkan", u petak 15. septembra, biti otvoren ovaj festival koji će trajati do 22. septembra.

Početak realizacije umjetničkog projekta Imagine Arts & Ideas Initiative u BiH
Foto: FENA: Početak realizacije umjetničkog projekta Imagine Arts & Ideas Initiative u BiH

Pored toga, naveo je da će u subotu i nedjelju biti održana predavanja arhitekata iz više od 12 zemalja, zajedno sa panel diskusijama, gdje je tematika ove godine olimpijska arhitektura i njena ostavština, "kako bismo naredne godine obilježili 40 godina od Olimpijade u Sarajevu".

Prodekan i redovni profesor Odsjeka za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Srđa Hrisafović je kazao da dugo godina sarađuju s Austrijskom ambasadom i sa brojnim univerzitetima u Austriji.

"Naša suradnja i ove godine je dio tog cijelog projekta koji se odnosi na izložbu dizajna 'Koralni greben. Regenerativni dizajn'. Vrlo bitan dio koji će se desiti na Akademiji je radionica sa dizajnericom koja se bavi regenerativnim dizajnom i ona je vizuelni umjetnik", kazao je Hrisafović.

Dodao je da je regenerativni dizajn novi termin za staru paradigmu održivog razvoja i održivog dizajna.

Međutim, navodi on, ova paradigma je sada fokusirana na dizajn i arhitekturu.  

Uz brojne prateće radionice i događaje ove jeseni i zime, te u prvoj polovini 2024., u Sarajevu i drugim bh. gradovima, Imagine će ponuditi jedinstvene i sjajne programe iz oblasti arhitekture, dizajna i likovne umjetnosti, književnosti, muzike...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije