I drugi film bh. scenaristice Elme Tataragić uvršten u Berlinale

Radiosarajevo.ba
I drugi film bh. scenaristice Elme Tataragić uvršten u Berlinale
Scena iz filma / Šavovi, po scenariju Elme Tataragić

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija ŠAVOVI u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale.  Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent filma je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Film bh. scenaristice Elme Tataragić u utrci za nagradu "Zlatni medvjed"

Film Šavovi bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Na filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije 6 godine, a u međuvremenu film je podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

U susret velikom filmskom festivalu: Oproštaj Mister Berlinala

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovinjih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko - i istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija - uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u suvremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije