U susret velikom filmskom festivalu: Oproštaj Mister Berlinala

Radiosarajevo.ba
U susret velikom filmskom festivalu: Oproštaj Mister Berlinala
Foto: EPA-EFE / Dieter Kosslick

Iako je do početka 69. Berlinala ostalo još mjesec dana, iščekivanje je već sada dostiglo visoku dozu napetosti. Razlog tome je što je ovo posljednji festival koji će se održati pod rukovodstvom direktora Dietera Kosslicka (71), poznatog kao uvijek dobro raspoloženog Mister Berlinala.

Piše: Sadija Kavgić, za Radiosarajevo.ba

Nakon 18 uspješnih godina, Kosslicka će slijedeće godine zamijeniti dvojac kojeg čine Italijan Carlo Chatrian (46), dosadašnji rukovodioc prestižnog filmskog festivala u švajcarskom Locarnu i Nizozemka Mariette Rissenbeek (62), dugogodišnja šefica organizacije za promociju njemačkog filma svijetu German Film i izuzetna poznavateljka Berlinala.

Izbor ovakvog internacionalnog tima na čelo jedne njemačke institucije u ova vremena kada se u cijelom svijetu nacionalne stege vraćaju u modu, dovoljno govori o željama i namjerama da Berlinale zadrži i proširi svoj internacionalni značaj. I sigurno spada u još jedan u nizu ohrabrujućih društveno-političkih  signala koji se u ime filmskog festivala iz Berlina šalju u cijeli svijet. Aplauz za ovaj odličan potez pripada kako Kosslicku, tako i njemačkoj državnoj sekretarici za kulturu Moniki Grütters.

Što se tiče samog programa festivala, on još nije potpun. Za sada je poznato da će 7. februara filmom The Kindness of Strangers  (Ljubaznost stranaca), režiserske Lone Scherfigs, festival biti svečano otvoren. Radi se o savremenoj drami, s karakterima koji „svaki na svoj način pokušavaju da prežive njujoršku zimu“ (Berlinale),  a sniman je u Torontu, Kopenhagenu i Njujorku. Scherfig je već 1990. godine sa svojim prvijencom učestvovala na Berlinalu, a 2001. godine je dobila srebrnog medvjeda za film Italijanski za početnike

Poznat je i jedan dio filmova koji će se boriti za zlatnog medvjeda: horor-triler Der Goldene Handschuh (Zlatna rukavica) njemačkog režisera Fatiha Akina. On je već jednom 2004. godine dobio Zlatnog medvjeda za svoj film Gegen die Wand (Glavom kroz zid). U konkurenciji su i Francuz François Ozon s dramom o pedofilnim sveštenicima, te Austrijanka Marie Kreutzer sa filmom Der Boden unter den Füßen (Tlo pod nogama), Kanađanin Denis Coté sa Ghost Town Anthology, turski režiser Emin Alper sa A Tale of Three Sisters, te Njemica Angela Schanelec sa njemačko-srbijanskom
koprodukcijom Ich war zuhause, aber (Bila sam kod kuće, ali). Ona je sarajevskoj publici poznata po svom prilogu u filmu Mostovi Sarajeva.

Izvan konkurencije bit će prikazana svjetska premijera filma o Bertholdu Brechtu, u režiji Heinricha Breloera. Kompletan program Berlinala bit će objavljen 29. januara.

Kako je javila pres-služba Berlinala, predsjednica žirija bit će glumica Juliette Binoche. Ona je prije 20 godina za svoju ulogu u filmu Engleski pacijent (režija A. Minghelle) u Berlinu dobila srebrnog medvjeda, a kratko zatim i Oskara. Nezaboravna je i njena uloga u filmu snimljenom po Kunderinom romanu Nepodnošljiva lakoća postojanja (1988) i Chocolat (2000). Do sada je igrala u 70 filmova. U Sarajevu je bila 2007. godine, kada je sarajevskoj publici predstavila film Breaking and entering (rež. Minghelle) u kojem glumi bosansku emigrantkinju Amiru. 

I još jedna česta i draga gošća Sarajeva bit će ove godine jedna od glavnih zvijezda u Berlinu - Charlotte Rampling. Ovoj britanskoj filmskoj i pozorišnoj glumici bit će naime dodijeljen počasni Zlatni medvjed za životno djelo.

U kojoj će mjeri ove godine u Berlinu biti zastupljeni filmovi i filmski radnici iz naše regije još se ne može sa sigurnošću reći. Zasad je poznato da je Vanja Kaluđerčić iz Hrvatske, koja je i u Sarajevu poznata kao dugogodišnja selektorica kratkog filma, sada članica žirija Berlinale Shorts.

U okviru programa Berlinale Talents učestvovaće iz Slovenije producent Andraž Jerič i režiser Simon Intihar, iz Hrvatske kinematografkinja Dubravka Kurobasa, iz Makedonije glumica Sara Klimoska, s Kosova režiserka More Raça i režiser Senad  Šahmanović iz Crne Gore.  Oni su odabrani između 3400
prijavljenih kandidata iz 130 zemalja svijeta, a svi su uglavnom ranijih godina učestvovali i na Sarajevskom filmskom festivalu. Berlinale Talents je jedna od najprestižnijih platformi za profesionalni razvoj i umrežavanje mladih filmskih stvaralaca u svijetu.

Berlinski filmski festival trajat će do 17. februara 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije