Rat sjećanja: Izložba fotografija s mjesta stradanja i spomenika u BiH

J. Ć.
Rat sjećanja: Izložba fotografija s mjesta stradanja i spomenika u BiH
Otvaranje izložbe "Rat sjećanja", planirano za sutra u sarajevskoj Vijećnici, bilo je povod da današnju pres-konferenciju za novinare na kojoj su otkriveni povodi i motivi ove izložbe.

Projekt je nastao s ciljem istraživanja, dokumentiranja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u BiH sa sve tri zaraćene strane, u želji za izgradnjom trajnog mira, uspostavljanju dijaloga širom regije bivše Jugoslavije i suočavanja s prošlošću.

Prema podacima Centra za nenasilnu akciju Sarajevo - Beograd, radi se o prvom istraživanju takve vrste koje je realizirano, ne samo u BiH već u široj regiji i objedinjuje sve ono što je dio spomeničke kulture nastale od 1991. godine do danas.

"Baviti se danas spomenicima u postratnoj BiH je poseban izazov i drukčije nego u vrijeme prije '90-ih. Tokom naših posjeta mjestima stradanja koje organiziramo s veteranskim i boračkim organizacijama iz BiH i regije došli smo na ideju prikupljanja fotografija spomenika, postavljanja izložbe Rat sjećanja, kao i izdanja istoimene publikacije",  kazao je danas na konferenciji za novinare, predstavnik Centra za nenasilnu akciju Sarajevo - Beograd Adnan Hasanbegović.

Tokom trogodišnjeg istraživanja snimili su veliki broj spomenika, kao i neobilježenih mjesta stradanja širom BiH.

"Na tim obilježjima ili spomenicima primijetili smo mnogo važnih detalja i poruka koje oslikavaju jednu kulturu sjećanja. Prikupljajući materijal suočili smo se s poteškoćama, s obzirom na to da o podignutim spomenicima ne postoje sistematično prikupljeni podaci, prije svega na nivou općina, pa onda i na kantonalnom i entitetskom nivou", istaknuo je Hasanbegović

Ispred Centra za nenasilnu akciju Sarajevo - Beograd, Nataša Okrilj kazala je da će na izložbi Rat sjećanja biti predstavljeno 50 fotografija velikog formata na kojima su spomenici nastali od 1991. godine do danas, na lokacijama širom BiH.

"Izložba će u novembru biti otvorena u Mostaru i Banjoj Luci, a u decembru u Bihaću, nakon čega će izložbu imati priliku pogledati i publika u Beogradu, navela je Okrilj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije