Energijom taiko bubnjeva slavimo prijateljstvo Japana i BiH

J. Ć.
Energijom taiko bubnjeva slavimo prijateljstvo Japana i BiH
/ Koncert japanskog benda Ondekoza
Večeras u 19 sati i 30 minuta u dvorani BKC-a u Sarajevu održat će se koncert japanskog benda Ondekoza, koji je jedan od najvažnijih kulturnih događaja kojima će se obilježiti dvadeset godina bilateralnih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

Nakon Beograda, Zagreba i Ljubljane, bend Ondekoza stigao je i u Sarajevo.

„Večerašnji koncert je naš najvažniji kulturni događaj u ovoj godini i nadam se da ću vidjeti veliki broj prijatelja Japana večeras“, kazao je novinarima japanski ambasador u BiH Nj. e. Kazuya Ogawa.

„U Japanu imamo na hiljade grupa koje izvode na tradicionalnim japanskim taiko bubnjevima, no Ondekoza je uistinu najbolja“, istaknuo je ambasador, dodavši da osim toga što su svjetski poznati izvođači, oni se također bave i trčanjem i istrčali su brojne maratone.

Članovi grupe smatraju da su trčanje, sviranje bubnjeva i ples - jedno, i ovu životnu filozofiju demonstriraju na svojim koncertima.

"Ovim povodom želim uputiti posebnu zahvalnost Ministarstvu za kulturu i sport KS-a, za saradnju i podršku realizaciji koncerta, te gđi Sandri Kasalo Fazlić i kompaniji Japan Tobacco International, Ured u Sarajevu, za koorganizaciju ovog događaja", rekao je Ogawa.

Najstariji reprezentativni član i vođa banda Seizan Matsuda podsjetio je kako su u sklopu turneje 2008. godine željeli doći u Sarajevo. 

"Te 2008. godine imali smo turneju po Europi i došli smo čak do Splita. Plan nam je bio doći i u Sarajevu, ali nismo uspjeli. Zahvaljujući saradnji japanske ambasade i kompaniji Japan International, sad smo uspjeli i radujemo se zbog toga. Bubanj jeste teško svirati, no mi ne odustajemo. I to je poruka koju želimo prenijeti ljudima - da ne odustaju u životu koliko god je teško", poručio je.

Na kraju razgovora, ambasador Ogawa je pozvao sve građane Sarajeva i BiH da im se pridruže večeras i da osjete posebnu energiju japanskih taiko bubnjeva i da slave prijateljstvo i dobre odnose među ljudima.

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije