U čemu je tajna hrono ishrane: Nema gladovanja
Ana Ćubela već tri godine se hrani prema osnovnim principima hrono ishrane. Iako će mnogi reći kako je to za one koji nemaju važnija posla nego da smišljaju šta jesti, Ana tvrdi kako se ovoj ishrani može prilagoditi svako, pa i najzaposleniji.
Važno je da na dnevnoj bazi imamo tri glavna obroka i jednu užinu te da je ta ishrana bogata.
"A osnovno pravilo je da treba jesti svaka četiri sata te da nema grickanja između obroka, pa makar to bile i neke zdrave grickalice", rekla je za Radiosarajevo.ba Ćubela.
Od trenutka kada je čula za hrono ishranu, Ana Ćubela konstantno istražuje, a kao rezultat toga postala je i autorica hrono kuhara.
"Ja sam nekoliko godina muku mučila s kilažom, ugojila sam se 15-20 kg viška i iako sam uspijevala povremeno da skinem određeni broj kilograma, osjećala sam se loše, bila otečena, nisam bila zadovoljna kako izgledam. Odlučila sam da pronađem nešto što će mi odgovarati, što će mi pomoći a u čemu ću uživati. Kada neko u relativno kratkom periodu izgubi veliki broj kilograma, obično izgleda ispijeno i iscrpljeno, a to nije slučaj kada je riječ o hrono ishrani".
Hrono ishrana podrazumijeva prije svega bogat doručak koji mora biti redovan i kojim počinje dan, naglasila je Ćubela.
"Kada kažem bogat ne mislim količinski nego po sastavu. Doručak treba uključivati masti, bjelančevine i spore šećere. To znači da treba jesti sir, puter, hranu koja sadrži skrob (hljeb), proteine ( jaja ili suhomesnate proizvode). Tijelu treba gorivo, mnogo energije da bi uspješno otpočelo radni dan.
Nakon 4-5 sati bi trebali ručati. Preporučuje se kvalitetan protein uz neko povrće. Užina se jede tri sata nakon ručka. A večera bi trebala biti lagana od ribe ili nekog bijelog mesa i laganog povrća, odnosno salate.
Kada uđete u taj sistem, shvatate da jedete skoro sve i nikada niste gladni te ne dovodite sebe u situaciju da posegnete za hranom koja nije kvalitetna. Hrono ishrana zabranjuje grickanje, pa čak i kada je riječ o „zdravim“ grickalicama".
Kao i u svakoj zdravoj ishrani treba piti što više tečnosti, ali najbolje je da to bude obična ili mineralna voda, čajevi i limunada.
Preskakanje obroka nikako nije dobro, naglasila je je autorica kuhara Hrono ishrana. Neki ljudi prelaskom na hrono ishranu imaju privremene tegobe u vidu nadutosti ili problema s probavom priča nam, no sve to zavisi od organizma, zbog čega preporučuje redovne zdravstvene pretrage, jer ljudi koji imaju povišen pritisak ili šećer neće se isto hraniti kao i ljudi koji su u potpunosti zdravi.
Za kraj Ćubela napominje kako su brojni primjeri boljeg zdravstvenog stanja prelaskom na hrono ishranu.
"Jednostavno je. Kada izbacite iz upotrebe te silne količine šećera, grickalice ili loše masnoće, neminovno je da činite dobru stvar za svoj organizam".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.