Hasanaginice: Nova, brutalno iskrena predstava o braku, na sceni Stolarije NPS

2
V.A.Z.
Hasanaginice: Nova, brutalno iskrena predstava o braku, na sceni Stolarije NPS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Najava predstave Hasanaginice

Sudeći po reakcijama glumica i glumca prisutnih na press konferenciji uoči premijere, rad na predstavi Hasanaginice, u režiji Danila Marunovića, bio je mučan, bolan, zahtjevan i iscrpljujući. 

No, kako je poentirala Jasna Diklić, dramska umjetnica s višedecenijskim iskustvom, postepeno se na probama ova predstava otvarala u svim svojim afirmativnim segmentima, što će gledatelji, nadajmo se, prepoznati.

"Danilo Marunović je predstavnik generacije akademski obrazovanih crnogorskih redatelja iz Cetinja, koji su danas stubovi kulturnog života CG. On nije kalkulant, nije konformista, to je čovjek s angažmanom", naglasio je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na današnjoj press konferenciji.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Riječ je o predstavi koja je nastala kao autorski projekt, u radionici, u radu s glumcima na sceni. Naslov predstave, s namjerom u množini, govori o Hasanaginicama kao otjelotvorenju žena u današnjim komplikovanim međuljudskim odnosima. 

"Hasanaginica je uvijek bila priča o braku. Ovo je brutalno iskrena predstava koja postavlja pitanje ko su danas Hasanaginice, u vremenu propitivanja statusa bračnih sloboda. Radeći ovu predstavu, uhvatili smo najsvježiji momenat u promišljanju šta je pozicija feminizma danas, nakon pokreta Mee Too ili nakon presude Johnnyju Deppu. Muško-ženski odnos danas je sve, samo ne diktiran od strane organizacija za ljudska prava ili pamfleta. Taj odnos je životan, dramatičan i sve samo ne harmoničan", rekao je o ovoj predstavi njen redatelj Danilo Marunović.

U predstavi igraju Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović

U autorskom timu su autorica teksta Ksenija Popović, scenografkinja Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Vanja Ciraj -DžuDža, autor muzike Ivan Marović i inspicijentica Irma Fetić

Predstava Hasanaginice će se igrati na sceni Stobolatorija (stolarija Narodnog pozorišta), premijerno u srijedu 28. septembra u 19,30, s prvom reprizom u četvrtak 29. septembra 2022. 

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić naglasio je još uvijek aktuelnu potrebu ove kuće za dodatnim dramskim prostorom. Kako kaže "Mala scena NPS je formirana davne 1969. kao scena En Face zahvaljujući tadašnjem upravniku Tvrtku Kulenoviću. Kasnije su se neke od predstava odigravale u prostorima stolarije. Ovom alternativnom prostoru je nedavno daz naziv Stolaboratorija, imajući u vidu eksperimentalne i inovativne forme koje se ovdje pripremaju i igraju. Nažalost, ovaj prostor može biti funkcionalan samo u toplijim mjesecima, a ne i zimi.

O važnosti alternativnog pozorišnog prostora svjedoči i činjenica da gradske općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, a i šire, nemaju svoje teatarske prostore.

"Novi management će uporno istrajavati da dobijemo dramski prostor za Narodno pozorište - istraživanje i eksperiment, a ne da uvijek igramo ziheraški. Dovoljno da se samo jedan dio voznog parka i higijenskog materijala koji se koristi u Predsjedništvu BiH, preusmjeri - dobili bismo novo scensko zdanje", zaključo je Mustafić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije