Hadžihafizbegović: "Zbijeg" je potresno remek djelo

Fena
Hadžihafizbegović: "Zbijeg" je potresno remek djelo
Direktor kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, u kojem je večeras predstavljeno 3. izdanje knjige "Zbijeg" Hasana Nuhanovića, ovaj roman nazvao je potresnim remek djelom, koje preporučuje svima.

Knjiga govori o situaciji u kojoj se 1992. godine našlo više od 100.000 Bošnjaka na području Vlasenice, Cerske, Nove Kasabe, Konjević-Polja, Žepe i Han-Pijeska.

Hadžihafizbegović je napomenuo da sarajevska redateljica Jasmila Žbanić radi na filmu po dramaturgiji "Zbijega", a koji tematizira jedan dan u Holandskom bataljonu u Srebrenici.

Za autora je kazao da je dragocjen čovjek, podsjetivši na njegovu tragediju, odnosno gubitak skoro svih članova familije u Srebrenici.

"Međutim, on ne govori samo iz pozicije kulta žrtve već iz pozicije onoga koji želi prosperitet i bolju budućnost BiH", istakao je direktor Kamernog teatra 55.

Autor knjige podsjetio je da je 1. izdanje objavljeno prije pet godina te da su povratne informacije čitalaca bile izuzetno dobre. Kako je rekao, knjiga govori o događajima u Podrinju koji su prethodili julu 1995. godine, odnosno događajima iz 1992. i 1993., o kojima se, po njegovom mišnjenju, malo zna.

"To je i bio jedan od razloga zbog kojih sam napisao ovu knjigu", kazao je Nuhanović, dodavši da se radi o potpuno istinitom romanu, jer je po sjećanju i kroz razgovore rekonstruisao događaje iz 1992. i 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije