Gužva u muzeju: Historijski proslavio godišnjicu uz "otvoreni dan"

Radiosarajevo.ba
Gužva u muzeju: Historijski proslavio godišnjicu uz "otvoreni dan"
/ Jubilej Historijskog muzeja BiH; Foto: Historijski muzej
Odlazak u muzej sve je popularniji među građanima Sarajeva i brojnim gostima.

Potvrdilo se to i na proslavi 50-godišnjice useljenja u zgradu Historijskog muzeja, popularni "kvadrat" koji uljepšava sarajevski "muzejski kvart". 

Prije pedeset godina, 25. novembar 1966. godine, građanima BiH poklonjen je tadašnji Muzej revolucije BiH u namjenski napravljenoj zgradi.

Tim povdom,. čitav mjesec novembar posvećen je ovom jubileju, a na našem portalu smo u nekoliko navrata pisali o tome.

Kruna svega, svakako je bio otvoreni dan, upriličen 25. novembra, kada je ulaz u muzej bio besplatan.

Posjetitelji su razgledali izložbe „Opkoljeno Sarajevo“, „Otvoreni depo“, „15 godina“, „Mjesta bola“ i „Kozara-spomenik slobode“, ali i razgovarali sa uposlenicima Muzeja. U Muzeju je predstavljena instalacija „5x5x2“ Adisa Fejzića i Maje Matašin koja simboličkom igrom brojeva i materijala komemorira pedeseti rođendan Muzeja i ukazuje na različite aspekte pedesetogodišnjih muzejskih (r)evolucija.

Nakon 19 sati rastao je broj posjetitelja i osjetila se prava praznička atmosfera. Studenti različitih fakulteta koji volontiraju u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine su organizirali radionice pomoću kojih su posjetitelji učili kroz zabavu o kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Radionicom “Jajalište” se otkrivalo kako pakovati i rukovati muzejskim eksponatima. Nakon simulacije pripreme muzejskih eksponata za transport, testirane su stečene vještine bacanjem transportnih paketića. Kroz radionicu “Tragalište” pojetitelji su imali priliku da uplove u nezaboravnu avanturu, da dešifruju skrivene poruke, istraže dijelove Muzeja i otkrivaju kulturno-historijsko blago. Pobjedničke ekipe su dobile nagrade-poklone iz muzejske suvenirnice.

Interaktivna i performativna radionica “Crtalište” okupila je umjetnike/ce kolektiva “Kreativa” i građane/ke koji su komunicirali linijom i bojom u prostoru zajedničkog platna, s ciljem stvaranja zajedničkog rada u Muzeju koji pripada svima nama! Umjetnik Saša Peševski je kroz performans Kom-pozicija pokazivao kako umjetničko djelo ne postoji bez posmatrača, a umjetnica Nardina Zubanović je radom “Ljudi” uključivala publiku u muzejsku postavku u obliku fotodokumentarnog zapisa.

U 21 sat je se u slavlje uključio i studentski bend Eksponati koji je rasplesao publiku svih generacija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije