Knjige/ Gradimir Gojer o knjizi "Tito za početnike" Miše Marića: Brevijar čovjekoljublja

24. 10. 2021. u 21:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U izdanju sarajevske izdavačke kuće Art Rabic objavljena je knjiga "Tito za početnike" legendarnog Miše Marića.

Tim povodom osvrt na ovo djelo ispisao je poznati reditelj, Mostarac Gradimir Gojer.

Piše: Gradimir Gojer

Milenko Mišo Marić, vrhunski žurnalist i pjesnik, sav od lirske pređe sazdan, načinio je neobičnu, a iznimno dragocjenu knjigu "Tito za početnike". Marić se iz skromnosti, ali ponajprije iz poštovanja prema Josipu Brozu Titu "svjesno povukao na rezervni položaj, označivši sebe priređivačem".

Nesumnjivo vrstan izbor tekstova koji govore o Maršalu, pa onda Marićevih osobnih sjećanja i uspomena na susrete sa Titom, kao i sama kompozicija i unutarnja dramaturgija ove knjige daju mi za pravo da ga potpišem kao autora...

Od lirskih posvetnica, preko revolucionarnih i narodnih pjesama o najznačajnijoj političkoj figuri dvadesetog stoljeća među Jugoslavenima, pa doskraćenog Titovog životopisa ova knjiga je putokaz kako se voli čovjek, kako se gradi domovina na način države koja je bila simbolom državničke uspješnosti i liderstva u trećem svijetu.

Iz listine u listinu knjige "Tito za početnike" Marićev pravorijek kompetentno svjedoči ljubav prema Maršalu Titu.

Za Bosnu i Hercegovinu ova knjiga je posebno važna jer donosi državno-pravnom kontinuitetu BiH.

Ukupno gledajući ovo je brevijar čovjekoljublja i državničke mudrosti te genijalnosti vojskovođe na način Josipa Broza Tita, dragocjene Titove misli o povijesnoj ukotvljenosti.

Mišo Marić je pjesnički moćno, a protkano Titovom poslovičnom duhovitošću, izvojštio nepretenciozan, a time još dragocjeniji spomen na Titovo besmrtno djelo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)