Inicijativa: Zgrada u kojoj su stvarali veliki bh. slikari zaslužuje spomen-ploču

V.A.Z.
Inicijativa: Zgrada u kojoj su stvarali veliki bh. slikari zaslužuje spomen-ploču
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zgrada u kojoj su stvarali veliki slikari

"Ulica, danas Ferhadija, prije Vase Miskina broj 19. U ovoj osamljenoj kuli je bio atelje u kojem su stvarali Todor Švrakić, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Mario Mikulić.

To su slikari koji su ostavili itekakav likovni trag u gradu Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Jugoslaviji pa i šire kako se danas kaže. Mišljenja sam da ova imena zaslužuju spomen ploču na ulazu, kako bi ovi mlađi saznali gdje su nastajale najpoznatija djela ovih umjetnika".

Ovako je na svom Facebook profilu napisao Goran Mikulić, poznati sarajevski izdavač, publicista, arhitekta i vlasnik izdavačke kuće Art Rabic. 

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Nedugo nakn što je objavio ovu inicijativu, Mikuliću se javio velik broj građana koji je  podržavaju, ali i načelnik općine Stari Grad koji je ponudio svoju podršku.  

"Austrougarska je napravila tu zgradu kao muzej, a na svakom od četiri ugla nalazi se kula. Kula s najljepšim pogledom prvobitno je bila namijenjena slikarima koji dolaze u Sarajevo, kao atelje u kojem bi mogli da stvaraju. Nakon toga koristili su je i slikari iz Sarajeva. Tako je bilo i nakon Drugog svjetskog rata, a moj otac Mario Mikulić ovaj je atelje dobio od Ismeta Mujezinovića. Tu je stvarao sve do smrti, 1990. godine", prisjeća se Goran Mikulić. Ovaj prostor danas koristi njegova sestra, akademska slikarica Bojana Mikulić.   

Pogled na Ferhadiju, na umjetničkoj slici nastaloj u ateljeu  - undefined

Mario Mikulić: Pogled na Ferhadiju, na umjetničkoj slici nastaloj u ateljeu

Velika slikarska imena koja su stvarala u ovom prostoru upisana su u slavnu historiju likovne umjetnosti naše zemlje. Spomen ploča na zgradi u centru Sarajeva bila bi potvrda kulturne tradicije Bosne i Hercegovine i podsjetnik novim generacijama na značaj velikih umjetnika Todora Švrakića, Romana Petrovića, Ismeta Mujezinovića i Marija Mikulića.

Zgrada u kojoj su stvarali veliki slikari - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Zgrada u kojoj su stvarali veliki slikari

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije