Goethe-Institut: Ziyah Gafić i panel diskusija s učesnicima projekta Present Past

0
Radiosarajevo.ba
Goethe-Institut: Ziyah Gafić i panel diskusija s učesnicima projekta Present Past
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Goethe-Institut

U okviru interdisciplinarnog projekta "PRESENT PAST" Goethe-Instituta u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Skoplju, su pod vodstvom lokalnih mentora četiri autorice iz Hrvatske, pet strip crtača iz Srbije, su dvoje fotografa iz Bosne i Hercegovine i jedan performans umjetnik iz Sjeverne Makedonije tokom ove godine razvili umjetničke reakcije na kulturno-političke i komšinske odnose svojih zemalja u prošlosti i sadašnjosti.

Od 19. oktobra do 4. decembra, Goethe-Institut Bosne i Hercegovine i VII Akademija prvi put predstavljaju fotografske radove dvoje bosanskohercegovačkih učesnika/ica, Mitra Simikića i Dijane Muminović, oboje diplomci VII Akademije, koji su zajedno s njihovim mentorom Ziyahom Gafićem, direktorom VII Akademije, radili i stvarali u okviru projekta. Njihovi radovi nježno i sofisticirano pričaju priče o prošlim i sadašnjim iskustvima, dok istovremeno osvjetljavaju zajedničke teme koje povezuju regiju.

Projekt Present Past
Foto: Radiosarajevo.ba: Projekt Present Past

Prilikom otvaranja izložbe u četvrtak, 19. oktobra, u 18 sati u Goethe-Institutu održat će se panel diskusija s učesnicima projekta i Ziyahom Gafićem, a kroz razgovor vodi Claudia Zini iz KUMA International.

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

Kustosi izložbe su: Ziyah Gafić, Claudia Strong i Bruce Strong “VII Akademija”

Osim fotografija, izložba uključuje i četiri kratke priče iz Hrvatske, stripove iz Srbije, te video snimke performansa iz Sjeverne Makedonije, čime se stvara raznovrsna i interdisciplinarna postavka.

Ziyah Gafić: O tri famozna slova YSL i fotografima koji su ih upisali u legendu

Ziyah Gafić: O tri famozna slova YSL i fotografima koji su ih upisali u legendu

"PRESENT PAST" se bavi tranzicijom na prostoru nekadašnje Jugoslavije i njenim uticajem na kulturu i identitet regije. Ovaj projekt ima za cilj otvoriti dijalog i istražiti odnos između prošlosti i sadašnjosti, nudeći duboke uvide u kulturno-političke odnose i komšijske odnose koji su oblikovali povijest regije.

Rezultati ovog projekta biti će javno predstavljeni od maja do novembra u svakoj od zemalja učesnica. Završna prezentacija svih radova planira se za juni 2024. godine u sklopu festivala u Rijeci, Hrvatska.

Ova izložba je prilika za istraživanje dubokih korijena i savremenih interpretacija regije, te pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj inspirativnoj izložbi.

Mentori i učesnici projekta “PRESENT PAST“

Mentor: Ziyah Gafić
Učesnici: Dijana Muminović i Mitar Simikić (Bosna i Hercegovina)
Mentor: Aleksandar Zograf
Učesnici: Dragana Kuprešanin, Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Ana Petrović, Boris Stanić (Srbija)
Mentor: Zoran Žmirić
Učesnici: Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa, Lara Vrsalović (Hrvatska)
Mentor: Gjorgje Jovanovik
Učesnik: Darko Aleksovski (Sjeverna Makedonija)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije