Predsjednica Goethe-Instituta u posjeti Sarajevu: Odat će počast Dževadu Karahasanu

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednica Goethe-Instituta u posjeti Sarajevu: Odat će počast Dževadu Karahasanu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Goethe-Institut

Predsjednica Goethe-Instituta prof. dr. Carola Lentz prvi put posjećuje Sarajevo i odaje počast Dževadu Karahasanu.

Tokom svog putovanja zapadnim Balkanom, predsjednica Goethe-Instituta, prof. dr. Carola Lentz, prvi put posjećuje Goethe-Institut u Sarajevu, koji već 23 godine promovira njemački jezik i kulturu u Bosni i Hercegovini te aktivno djeluje u njemačko-bosanskoj kulturnoj razmjeni u svojoj novoj kući.

Na događaju pod nazivom "Kultura u vremenima krize", koji će se održati 21. septembra 2023. godine u 19:00 sati u Goethe-Institutu (Džidžikovac 5), Prof. dr. Carola Lentz zajedno sa prof. dr. Vahidinom Preljevićem i prof. dr. Naserom Šečerovićem sa Katedre za germanistiku Univerziteta u Sarajevu, odaje priznanje bosanskohercegovačkom piscu i dobitniku Goetheove medalje 2012. godine, Dževadu Karahasanu, koji je preminuo 19. maja ove godine u Grazu u 70. godini života.

Načelnik općine Gacko osudio napad na povratnike: 'Mi u Gacku nemamo suživot, mi ovdje imamo život'

Načelnik općine Gacko osudio napad na povratnike: 'Mi u Gacku nemamo suživot, mi ovdje imamo život'

U kontekstu njegovog djela koje je obilježeno ratom u Bosni i opsadom grada Sarajeva, predsjednica Goethe-Instituta će dati uvid u svoju knjigu objavljenu 2021. godine Goethe-Institut: Historija od 1951. do danas i razgovarati sa Vahidinom Preljevićem o posebnom značaju kulturne razmjene u vremenima krize.

Tokom svog boravka u Sarajevu od 20. do 22. septembra, prof. dr. Lentz posjećuje ne samo Goethe-Institut, već i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI, kao i Biblioteku Hamdija Kreševljaković Video Archive i razgovarat će sa važnim partnerima Goethe-Instituta.

Na događaju 21. Septembra, direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt će pozdraviti oko 50 pozvanih gostiju, uključujući predstavnike Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općine Centar, kao i mnoge projektne partnere iz kulture i obrazovanja.

U čast Dževadu Karahasanu koji je bio blisko povezan s Goethe-Institutom u Sarajevu od njegovog osnivanja i koji je 2012. godine nagrađen Goetheovom medaljom, prof. dr. Vahidin Preljević i prof. dr. Naser Šečerović s Katedre za germanistiku Univerziteta u Sarajevu će čitati odlomke iz tri djela Dževada Karahasana na bosanskom i njemačkom jeziku: Knjiga vrtova (2002), Dnevnik selidbe (1993) i Uvod u lebdenje (2022/2023).

Nakon toga, Carola Lentz će u svom govoru i razgovoru sa Vahidinom Preljevićem odati priznanje djelovanju Dževada Karahasana kao graditelja mostova u kontekstu njemačko-bosanskog kulturnog dijaloga i evropskog razumijevanja. Također će govoriti o izazovima kulturnog rada Goethe-Instituta u njegovih 72 godine historije, te posebnom značaju kulture u vremenima krize u svijetu.

Kratka biografija prof. dr. Carole Lentz

Carola Lentz, rođena 1954. godine u Braunschweigu, studirala je sociologiju, političke nauke, germanistiku i pedagogiju u Göttingenu i Berlinu, te doktorirala 1987. godine na Univerzitetu u Hannoveru. Nakon što je stekla habilitaciju na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, bila je profesorica etnologije na Goethe Univerzitetu u Frankfurtu na Majni od 1996. do 2002. godine. Od 2002. do 2019. godine, gospođa Lentz je bila profesorica etnologije na Univerzitetu Johannes Gutenberg u Mainzu, gdje od 2019. godine obavlja funkciju starije istraživačke profesorice. Također je članica Berlinsko-Brandenburške akademije nauka, gdje je obavljala funkciju potpredsjednice (2018-2020), te je članica Nacionalne akademije nauka Leopoldina.

Gostujuće profesure, a studijski boravci vodili su je u Francusku, Holandiju, Sjedinjene Američke Države i Južnu Afriku. Njeni glavni istraživački interesi obuhvataju etničku pripadnost i nacionalizam u Zapadnoj Africi, kolonijalizam, politiku sjećanja, srednju klasuna globalnom Jugu i radnu migraciju. Carola Lentz je od novembra 2020. godine predsjednica Goethe-Instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije