Gledajte izvrsnu predstavu Vojcek - u Tuzli i Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Gledajte izvrsnu predstavu Vojcek - u Tuzli i Sarajevu
Češki teatar Divadlo D 21 stiže u Bosnu i Hercegovinu s veioma zanimljivom predstavom rađenom po poznatom predlošku

Predstava  „Vojcek (projekt Vojcek)“ igrat će se na otvaranjku FEstivala evropskog teatra u Tuzli u petak, a u subotu u sarajevskom SARTR-u, povodom međunarodne Noći teatra.

Program u SARTR-u obuhvatit će razgovor o Savremenom češkom teatru u 18:30 sa umjetnicima iz Češke, predstavnicima Ambasade Češke Republike i članovima i gostima Sarajevskog ratnog teatra. Nako razgovora, u 20h slijedi igranje predstave.

Ulaz je slobodan, uz obaveznu rezervaciju koja se može obaviti pozivom na broj 664 070 svaki radni dan od 10h do 16h.

O predstavi:

Georg Büchner: Vojcek (projekt Vojcek)
Kad čovjek ohladi, nije mu više zima
Reportaža o stanju društva. Inscenacija svjetsko-vizionarske drame njemačkog pisca Georga Büchnera, koji je svojom tvorbom prednjačio ispred svog vremena. Iako se k Projektu Vojcek pristupilo slobodnije kad su u pitanju izvedbeno-izražajna sredstva, predstava je rađena u Büchnerovskom duhu, gdje pojedinac postepeno postaje žrtva „Projekta moćnih“. Pitanje slobode kretanja i sopstvene odbrane ostaje otvoreno.
Igraju: Hana Mathauserová, Kristýna Podzimková, Michal Dudek, Petr Pochop, Hasan Zahirović, Richard Fiala
Režija: Jiří Ondra
Dramaturgija: Hasan Zahirović, Richard Fiala
Muzika: Jindřich Čížek
Scenografija i kostimi: Jana Smetanová
Trajanje: 70 minuta

 

Pozorište D21 (ranije Malé Vinohradské divadlo) je profesionalna alternativna praška scena, koja nosi epitet autorskog pozorišta (vlastite scenske forme i teme).  Osnovalo ga je interno udruženje glumaca u Pragu 2003. godine.  U svom bogatom repertoaru namijenjenom prije svega omladini mogu se naći djela svjetske i domaće češke klasike i mnogo autorskih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije