Giuseppe Bruno, dirigent koji nam predstavlja Beethovenova remek djela

V.A.Z.
Giuseppe Bruno, dirigent koji nam predstavlja Beethovenova remek djela
Foto: V.A.Z. / Giuseppe Bruno, dirigent i pijanista

Koncertna publika u Sarajevu nema često priliku čuti solistu na klaviru koji je istovremeno i u ulozi dirigenta simfonijskog orkestra.

Baš to je Giuseppe Bruno, muzički umjetnik iz Italije, koji će biti glavna zvijezda koncerta Sarajevske filharmonije u petak, 18.10.2019. 

Ovo će biti posebno veče za mnoge ljubitelje klasične muzke, jer će u potpunosti biti posvećeno velikanu Ludvigu van Beethovenu. Na programu će biti:  Uvertira “Prometej”,  Koncert za klavir i orkestar br. 1 u  C-duru, te Simfonija br. 6 - “Pastoralna” . 

Uoči koncerta, razgovarali smo sa solistom - dirigentom koji je do sada ravnao mnogim orkestrima u Italiji, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini i Poljskoj, a trenutno predaje na Konzervatoriju "Puccini" u La Speziji.  Zanimljiv detalj njegove karijere je upravo dvostruka uloga - pitali smo ga kako je do toga došlo i kako to izgleda u praksi. 

"Za mene kao pijanistu i studenta kompozicije, bilo je potpuno prirodno da počnem studirati i dirigovanje. Kad ste u svojim dvadesetima, ne mislite o karijeri već o učenju. Nakon diplome najčešće sam izvodio kamernu muziku, a kao pijanista u kamernom sastavu, često sam bio u ulozi onoga koji objedinjava ostale, recimo da rukovodi.  Nismo više u dobu kada je dirigent bio "car", radije bih se složio sa onim što je rekao Claudio Abado - da dirigent izvodi muziku u suradnji s ljudima.  Možda je "problem" u tome što  nisam mogao prestati da sviram klavir. Možda sam isključivo kao dirigent  mogao ostvariti bolju karijeru, ali sam odabrao da budem "pola - pola.

A kada je u pitanju praksa, to obično izgleda tako da obično sjedim za klavirom koji je u centru orkestra, ali tako da pobledom mogu obuhvatiti sve članove i da me svako od njih može vidjeti. Za mene je to postalo prirodno", otkrio nam je Giuseppe Bruno.   

Kao solista koji će nam donijeti Beethovenov Koncert za klavir i orkestar broj 1 u C duru, Bruno kaže kako se radi u briljantnom djelu, punom humora i jasne arhitektonike.  Otkrio je i da će pred kraj prvog stava odsvirati kadencu koju je Beethoven skladao deset godina nakon što je objavljena prvobitna verzija Koncerta. 

"To je skoro kao samostalna kompopzicija, duga skoro pet minuta. Odvirat ću je na način kako ju je izvodio Zimmerman", najavio je. 

Kada je riječ o poznatoj "Pastoralnoj simfoniji", dirigent naglašava da je za njega najveći izazov izvoditi ovo djelo ne obazirući se na izvedbe drugih, na potpuno osoben način. 

"U ovoj simfoniji uvijek tražim taj osjećaj ushićenosti i zahvalnosti što smo živi, što smo dio prirode sa svim njenim suprotnostima - olujom i suncem. Beethoven je bio veliki zaljubljenik prirode i šetnji kroz seoske predjele oko Beča, no to nije uvijek bilo moguće zbog francuske okupacije. Upravo ta opčinjenost prirodom i životom je ono što želim prepoznati", rekao je dirigent. 

Koncert koji će nas opčiniti genijalnim Beethovenovim djelima, na programu je u petak 18.10.2019, u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, s početkom u 20,00 sati. 

Na inicijativu građana, Gradska uprava i Sarajevska filharmonija ovaj koncert posvećuju i značajnoj obljetnici asocijacije Collegium Artisticum, koja ove godine slavi 80 godina od svog osnivanja.  Collegium Artisticum osnovan je pri Sarajevskoj filharmoniji 1939. godine. Njeni osnivači su slikar Vojo Dimitrijević, muzičar Oskar Danon, plesačica i koreografkinja Ana Rajs i arhitekta Jahiel Finci i posljednja je avangardna umjetnička grupa prije početka Drugog svjetskog rata  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije