FPN: Promovirana knjiga "Vaninstitucionalna politika" prof. dr. Elvisa Fejzića

3
Radiosarajevo.ba
FPN: Promovirana knjiga "Vaninstitucionalna politika" prof. dr. Elvisa Fejzića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Elvis Fejzić

Danas je na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održana promocija knjige Vaninstitucionalna politika: institucije i novi politički akteri autora, prof. dr. Elvisa Fejzića.

O knjizi su govorili prof.dr. Elmir Sadiković, koji je ujedno pročitao i recenziju knjige nedavno preminulog profesora emeritusa Esada Zgodića, te prof. dr. Sead Turčalo. Promociju je moderiralo nekoliko najboljih studenata master programa "Upravljanje državom" i ovogodišnjih dobitnika zlatnih i srebrenih značaka UNSA Ilma Garankić, Damir Mahmutović, Lejla Burgić i Belmin Delić.

Centralna tema knjige je kontrast između institucionalne politike, koju karakterišu tradicionalni državni i birokratski okviri, i vaninstitucionalne politike, koja obuhvata aktivnosti organizacija civilnog društva, društvenih pokreta i ekonomskih udruženja. Fejzić artikuliše stav da, iako vaninstitucionalnoj politici često nedostaje demokratski potencijal i može ugroziti efikasnost institucionalne politike, ona takođe predstavlja ključni aspekt demokratskog procesa.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Knjiga pruža sveobuhvatnu teorijsku analizu u različitim oblastima političkih nauka, kao što su politička teorija, državni modeli, teorije globalizacije i politička psihologija, naglašavajući važnost razumijevanja različitih, ali međusobno povezanih uloga i institucionalnih i vaninstitucionalnih aktera u oblikovanju političkih programa i procesa donošenja odluka.

Politički kontekst rada uokviren je ideologijama anarhizma, liberalizma i konstitucionalizma, suprotstavljajući ih pojavi vaninstitucionalnih političkih aktera. Posebno je značajna analiza građanskih strategija u vaninstitucionalnoj politici, koja ističe korelaciju i manipulaciju između državne vlasti i građanstva.

Oproštaj od strastvenog pisca: Prof. Esad Zgodić je bio raskošna i briljantna intelektualna figura

Oproštaj od strastvenog pisca: Prof. Esad Zgodić je bio raskošna i briljantna intelektualna figura

Izvanredna karakteristika Fejzićevog rada je sinteza i istraživanje alternativa poput antipolitike, agonizma i alterpolitike, ključnih za razumijevanje sadašnje i buduće putanje političkog diskursa i djelovanja, posebno u kontekstu turboglobaliziranog svijeta.

Fejzićeva knjiga nije samo teorijsko istraživanje već i kritička analiza različitih koncepata političke moći, suverene uloge ljudi u demokratskim režimima i odgovarajućih ideoloških svjetonazora, služeći kao vitalni resurs za razumijevanje složenog i slojevitog političkog procesa u demokratskim državama.

Ova knjiga je vrijedan doprinos polju političkih nauka, nudeći nijansirano razumijevanje složenosti i međuzavisnosti u modernim demokratskim sistemima. Ona izaziva čitaoce da razmotre prirodu političke moći i učešća u razvoju u doba globalizacije i nudi pronicljive perspektive o budućoj putanji demokratskog upravljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije