Maria Todorova govorila na FPN-u: 'Da li je Balkan i dalje Drugi u Europi?'

0
Radiosarajevo.ba
Maria Todorova govorila na FPN-u: 'Da li je Balkan i dalje Drugi u Europi?'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Predavanje Marie Todorove na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održano je predavanje profesorice Marie Todorove na temu 'Da li je Balkan i dalje Drugi u Europi?'

Profesorica Maria Todorova, emeritus profesorica historije na Univerzitetu Illinois Urbana-Champaign, poznata je po svom sveobuhvatnom znanju i opsežnim istraživanjima o Balkanu.

Njene utjecajne knjige, uključujući Imaginiranje Balkana ,Kosti sporenja: Živi arhiv Vasil Levskog i stvaranje bugarskog nacionalnog heroja, i Izgubljeni svijet socijalista na marginama Evrope: Imaginiranje utopije između ostalih, prevedene su na 15 jezika, što dokazuje njen globalni domet.

Sarajevski učenici zablistali na matematičkoj olimpijadi i donijeli tri medalje u BiH

Sarajevski učenici zablistali na matematičkoj olimpijadi i donijeli tri medalje u BiH

Predavanje i razgovor su istražile teme kao što je autokolonijalna percepcija Balkana, gdje sve više prisustvujemo tendenciji da se na Balkan i unutar samog Balkana gleda na isti način kako se Balkan gleda izvana - kroz opise zaostalosti, mržnje i sl.

Profesorica Todorova je također analizirala do koje mjere takva retorika esencijalizacije Balkana pogoduje nedemokratskim, iliberalnim režimima i etnopolitikama.

Osim toga, u kontekstu novih geopolitičkih okolnosti, u razgovoru su se  dotaknuli liminalnosti Balkana, koja je opet, ispisana kolonijalnom tintom zarobljenika između Istoka i Zapada. Razgovor se upustio u prednosti i nedostatke ove liminalne pozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije