Fondacija Stećak dodijelila nagradu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika

0
Radiosarajevo.ba
Fondacija Stećak dodijelila nagradu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
Arhiv / Mirzah Fočo i Senad Šabović

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu sinoć je upriličena dodjela nagrade „Šefik Bešlagić“ za izvanredan doprinos u izučavanju i valorizaciji stećaka.

Nagrada baštini sjećanje na Šefika Bešlagića, istaknutog bosanskohercegovačkog naučnog radnika, istraživača stećaka i drugih kamenih spomenika, a dodjeljuje je Fondacija Stećak.

Ove godine, nagrada je pripala Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nagradu je preuzeo Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji se zahvalio u ime svih bivših i sadašnjih članova te uposlenika.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

"Ovu nagradu koji nosti ime istaknutog bh. stručnjaka posvećujemo našem bivšem članu, akademiku profesor Dubravku Lovrenoviću koji je najzaslužniji za upis stećaka u Listu svjetske baštine. Dodjela nagrade „Šefik Bešlagić“ predstavlja priznanje i potvrdu dobrog rada Komisije u proteklih 20 godina. Ona predstavlja i dodatni motiv da u svojoj misiji budemo još bolji i da zajedno sa ostalim institucijama za zaštitu naslijeđa, prostornim planerima, urbanistima i drugima, sačuvamo fragmente naše historije i damo ih na upravljanje narednim generacijama – kazao je Fočo.

Osnivač Fondacije Senad Šabović ističe da bi nagrada „Šefik Belagić“ već naredne godine trebala postati i regionalna. 

"Moja želja je da ova nagrada bude jednako dodjeljivana ustanovama i pojedincima ne samo iz BiH, već i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ove zemlje imaju stećke kao zajedničko kulturno naslijeđe koji su i civilizacijsko dobro i zato se i moramo ponašati u skladu sa tim", kazao je Šabović.

Dodjela nagrade Šefik Bešlagić za 2021. godinu - undefined

Arhiv: Dodjela nagrade Šefik Bešlagić za 2021. godinu

Šabović je ovom prilikom obznanio da je pokrenuta peticijua da jedna osnovna škola u Sarajevu dobije ime Šefika Bešlagića. Inicijativu je podržala i Mirna Imamović, unuka Šefika Bešlagića, koja trenutno živi u inostranstvu.

"S punim poverenjem smo promociju lika i djela mog djeda, ali još bitnije svega onoga ne čemu je radio, povjerili Senadu Šaboviću i Fondaciji. Smatramo da je to bitno za sve nas i ovu državu. Odlično je što se ovo dešava u Olimpijskom muzeju jer je svijet prvi put imao priliku da više sazna o stećcima upravo na izložbi 1984. godine", kazala je Imamović.

Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini dodijelila je i zahvalnice za 2021. godinu, a dobitnici su JU Gradski muzeji Sarajevo, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet BiH, Muzej Hercegovine Mostar, Umjetnička galerija BiH, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarakjvo i JP BH Pošta doo Sarajevo.

Nakon dodjele nagrada i zahvalnica otvorena je izložba rukopisa i fotografija Šefika Bešlagića pod nazivom "Bosanska mramorja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije