Film "Šavovi" u bh. koprodukciji osvojio nagradu u Berlinu

Radiosarajevo.ba
Film "Šavovi" u bh. koprodukciji osvojio nagradu u Berlinu
Foto: Sadija Kavgić / Elma Tataragić i Miroslav terzić
Tekst i foto: Sadija Kavgić za Radiosarajevo iz Berlina.

"Šavovi", film koji je, po scenariju Elme Tataragić režirao Miroslav Terzić, u petak je od strane Europas Cinemas (europska mreža za film i teatar) proglašen najboljim filmom u Panorama sekciji 2019. godine na Berlinaleu.

Time je filmu osigurana dobra promocija.

Film "Šavovi" je proslavio svoju premijeru 11. februara u Berlinu.

Film je srpsko-hrvatsko-slovenačko-bosanska koprodukcija, a inspiriran je istinitim iskustvom Drinke Radonjić, krojačice iz Beograda. Ona je jedna od majki (glumi Snežana Bogdanović) kojima su devedesetih godina prošlog vijeka po porodilištima kradena njihova novorođenčad.

U obrazloženju žirija kaže se: „Ovaj film je odličan primjer snage filmske umjetnosti. Izvanredna režija, filmska tehnika, scenarij i obrada i superiorna gluma.“

Kome će ove godine dopasti glavne nagrade Berlinalea srebrni i zlatni medvjed znače se večeras (subota), a jedan od najozbiljnijih kandidata je i makedonski film „Bog postoji, zove se Petrunija“, režiserke Teone Strugar-Mitevske po scenariju Elme Tataragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije