U Berlinu prikazan film 'Šavovi' u čijoj produkciji učestvuje Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba
U Berlinu prikazan film 'Šavovi' u čijoj produkciji učestvuje Bosna i Hercegovina
oficijelna fotografija / Scena iz filma Šavovi

Aktuelna tema u našoj regiji  krađa novorođenčadi u porodilištima prikazana je u filmu Šavovi, redatelja Miroslava Terzića. 

Ovaj film doživio je svoju premijeru na Berlinskom filmskom festivalu u programu "Panorama" koji nema takmičarski karakter.

Za nas je film značajan, s obzirom da je nastao po scenariju bh. autorice Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducenti filma su  Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

Nakon današnje projekcije za novinare,  a uoči svjetske premijere, Amra Bakšić Čamo je dala izjavu za Radiosarajevo.ba: 

"Premijera je jedan od najstrašnijih trenutaka kada radite film a onda dođe trenutak kada ga morate pustiti i pokazati. KOlikogod bilo strašno, toliko je i lijepo.  Ovaj film je inače rađen za publiku, tako da očekujemo da će sve one koji su kupili kartu za kino, dirnuti naša priča".  

Ova priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svjedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svjedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dvije decenije traga za svojim „umrlim sinom". Ona se bori protiv bolničke administracije i ljekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gdje joj je dijete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona vjeruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda

Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije