Festival Zvrk u tri bh. grada u novom ruhu na javnom prostoru

Radiosarajevo.ba
Festival Zvrk u tri bh. grada u novom ruhu na javnom prostoru
Udruženje za edukaciju i nove plesne inicijative "Zvrk" je osnovano 01. marta 2009. godine u Sarajevu od strane Jasmine Prolić i Sanje Hasagić, dvije bosanskohercegovačke balerine, koreografkinje koje žive i rade između Francuske, Holandije i BiH.

Istoimeni Internacionalni Festival suvremene plesne i interdisciplinarne umjetnosti, postoji od 2008. godine i predstavio se sarajevskoj publici sa već tri izdanja. To je prvi Festival plesa ikada organiziran i održan u Bosni i Hercegovini bio je Zvrk.

Zvrk je kulturno udruženje koje obavljaja djelatnosti u oblasti kulture na području Federacije Bosne i Hercegovine te koje se bavi produkcijom, prezentiranjem i afirmiranjem kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u svim oblastima scenskog performansa.

Internacionalni Festival Zvrk je manifestacija, program i projekat kulture od internacionalnog značaja za BiH i Federaciju BiH.

S obzirom da je ovo međunarodni projekat u kojem će učestvovati umjetnici s područja euromediterana, moguće je ostvariti umjetničku saradnju između fondacije muzičke , scenske i likovne umjetnosti Sarajevo te na taj način afirmirati kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine.

U sklopu međunarodne konferencije direktor fondacije će stupiti u kontakt s predstavnicima savremene scensko plesne umjetnosti i ostvariti dogovore za buduću suradnju. Fondacija će biti istaknuta na bilbordima kao partner projekta u tri bosanskohercegovačka grada: Mostar, Sarajevo i Banja Luka.

Posebno je važno naglasiti da je baletska umjetnost a također i savremeni ples u BiH deficitaran te je jako važno stupiti u kontakt s umjetnicima iz ove sfere koji su već afirmisani u ovoj oblasti. 

Udruženje Zvrk je suorganizator i partner EU projekta Shapers koji je sufinanciran u sklopu programa Kreativne Europe, Europske unije i koji traje od aprila 2016. godine do oktobra 2018. godine.

Projekat je iniciran i plod je suradnje kulturnih aktera iz oblasti koreografske umjetnosti : Plesne kompanije Ex Nihilo (Marseille-Francuska), Plesnog centra  Rézodanse  (Alexandrie-Egipat), Umjetniske organizacije Momkin - espaces de possibles  (Marseille-Francuska), Internacionalnih Festivala suvremenog plesa Nassim el Raqs (Alexandrie-Egipat), Mes de Danza  (Séville-Spanjolska), Espace Darja (Casablanca-Maroko), Zvrk  (Sarajevo-BiH) i produkcijske organizacije in’8 circle (Marseille-Francuska).

Udruženje Zvrk je prva organizacija u BiH oblasti plesne umjetnosti koji je suorganizator i partner jednom EU projektu iz oblasti kulture u okviru programa Kreativna Europa.

Još 2009. godine je bio pridruženi član jednog europskog projekta W-EST_WHERE  u okviru tadašnjeg EU programa za kulturu Program culture 2007-2013  i zahvaljujući kojem je uspio preživjeti još dva izdanja nakon prvog.

Zahvaljujući ovom europskom, međunarodnom projektu, festival Zvrk  će ponovo ugledati svjetlost dana i u svom četvrtom izdanju, u novom ruhu jer će se dešavati u javnom prostoru, predstaviti mostarskoj, sarajevskoj i banjalučkoj publici od 19. septembra do 1. oktobar 2017. godine bogat i kvalitetan program performansa.

Tokom 11 dana programa festivala, publika će otkriti više od 30 umjetnika koji će predstaviti svoja djela u različitim lokacijama tih gradova.

Jedan od glavnih ciljeva ovog europskog projekta je da u svoje središte postavi zabrinutost i razmišljanje o udjelu u činu stvaranja unutar javnih prostora. Također, inicirat će okupljanje nekoliko partnera i kulturnih aktera u zajedničku dinamiku koja će potaći kulturnu razmjenu putem plesa, tijela, pokreta i prisustva javnosti, u gradskim i manjim mjestima.

Budući da je od vitalnog značaja pitanje o vezama koje imamo jedni s drugima, na lokalnom i globalnom nivou, za razvoj što širih gledišta – susret umjetnika, njihovih djela i javnosti postavit će kulturu kao osnovu društvenog i ljudskog razvoja.

Ovaj projekat kreacije i distribucije je prilika da se podijele prakse, potrebe, snovi i uvjerenja, za otvaranje i predanost koje prevazilaze okvire i granice nametnute unutar regije. Upravo zato je i važan javni prostor kao laboratorij za obnovu i razvoj društva. 

Distribucija ovakve predstave dozvolit će da se uđe u vezu sa stanovnicima u postupku in-situ stvaranja, te će se stvoriti prostor dijalog između umjetnika i javnosti, kao i prostor za razmišljanje o praksi plesa u javnosti.

Festival Zvrk ima za cilj pružiti im prostor i omogućiti kako nacionalnu, tako i internacionalnu kulturnu razmjenu za ovu tako i za sve naredne godine.

Ovaj projekat se pridružuje prioritetima Europskog rasporeda kuture, posebno u smislu mobilnosti umjetnika i radnika kulturnog sektora, kao i prometa umjetničkog izražaja unutar javnog prostora; ali i u smislu jačanja interkulturnih vještina i dijaloga, i pristupa zemalja regiona međunarodnim tržištima.

27.09.2017. SRIJEDA

11:00- 12:00 sati – Ispred Historisjkog muzeja – Otvorena radionica „Joining Hands“Sabiha Kapetanović

12:00 sati – Plato ispred caffea Tito – Skulptura ICAR

Performans : ICAR Mak Hubijar ( BIH)

15:00 sati – Skenderija / Ajfelov most

Performanse „No other place to belong , but to yourself – Sabiha Kapetanović ( BiH(

16:30 sati – Ajfelov most – Skenderija

Performans: Svoja strana : Sajra Šarenkapa , Lamija Idrizbegović(BiH)

20:00 sati – Ferhadija 9

Performans: Gdje ?Where ?

Nardina Zubanović ( BiH)

28.09.2017. ČETVRTAK

09:00 – 13:00 sati –Mikser House Sarajevo

Partnerski sastanak učesnika i sponzora festivala

14:00 sati – Želježnička stanica – Plato

Performans:jane / Joh Doe.3

Thomas Steyart / Belgija/

16:00 – 19:30 sati –Želježnička stanica

Međunarodna konferencija „Koreografska ujetnost u javnom prostoru i njena transmisija“

29.09.2017. PETAK

11:00 – 15:00 sati – Polazna tačka : Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti _ Performans „Dance Walk“

Plesni marathon kroz grad – Koreograf i vodič :Foofwa d-immobilitte / Švajcarska/

15:00 sati – Plato ispred Narodnog pozorišta

Performans:Jane/John Doe 4.

Thomas Steyart / Belgija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije