Festival turskog filma: 'Rana moje majke' s ciljem da se rat u BiH ne zaboravi

Anadolija
Festival turskog filma: 'Rana moje majke' s ciljem da se rat u BiH ne zaboravi
Radiosarajevo.ba / Meryem Uzerli
Film 'Rane moje majke' snimili smo s ciljem da se ratna dešavanja u BiH nikada ne zaborave i nikada ne ponove, poručila je Meryem Uzerli, glumica u ovom filmu, koja je u regiji poznata po ulozi sultanije Hurem u seriji 'Sulejman Veličanstveni'.

Prikazivanjem filma 'Rana moje majke' u kinu Meeting Point večeras će biti otvoren osmi Festival turskog filma u Sarajevu, u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

Ekipa filma 'Rana moje majke' danas se obratila na konferenciji za novinare u zgradi ambasade Turske u Sarajevu.

Meryem Uzerli, koja u filmu igra ulogu Marije, u svom obraćanju je istakla kako za nju, ali i za kompetnu ekipu predstavlja ponos i čast jer će film biti prikazan i u Sarajevu.

"Veoma smo ponosni i velika nam je čast, jer smo s filmom prisutni u Sarajevu. Hvala vam na pozivu, ovaj film za sve nas je bio vrlo dirljiv i emotivan. Kada budete gledali ujedno ćete se smijati i plakati, dirnut će vas", kazala je Uzerli.

Obzirom da se radi o filmu koje se dotiče perioda ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godine, Uzerli je istakla kako je rođena i odrasla u Njemačkoj, te da je u to vrijeme putem televizije pratila dešavanja u Bosni.

Glumac Ozan Guven, koji u filmu tumači lik Borislava, u regiji više poznat po ulozi Rustem-paše iz turske serije 'Sulejman Veličanstveni', kazao je kako je 1999. godine boravio u Sarajevu, no da je projekat povodom kojeg je bio u Sarajevu nije ostvaren iz, kako je istakao, emotivnih razloga.

"Stoga sam sve vrijeme osjećao da dugujem vašoj publici i narodu. Godinama me ova priča nije napustila. Mi naravno ne možemo osjetiti u potpunosti ono što ste vi osjećali, ali uvijek sam nosio ovu priču u sebi. Kada je došao scenario za film, ja sam osjećao jednu vrstu odgovornosti i svi zajedno smo odlučili raditi na tom projektu", naglasio je Guven.

Režiser filma Ozan Aciktan je također izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Sarajevu i činjenice da će njegov film biti prikazan i pred bh. gledaocima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije