Pazi, snima se! Jeste li primijetili filmske ekipe danas u Sarajevu?

H. A.
Pazi, snima se! Jeste li primijetili filmske ekipe danas u Sarajevu?
Sarajevska ulica Kotromanića danas je pretvorena u filmski set. Šminka, kostimi, glumačke ekipe, kamere... i AKCIJA!

Pala je nova klapa filma Žaba, rediteljskog prvjenaca Elmira Jukića, u produkciji Ademira Kenovića. 

Scenaristi na filmu su Elmir Jukić i Pjer Žalica.

"Radimo, radimo... Iza nas je glavni objekt u kojem ćemo raditi 14 dana. Sretan sam da je uz mene ekipa, s kojom sam uspješno napravio predstavu koja je obilježila jedno vrijeme u pozorištu. Nadam se da će rezultat biti jednako dobar. To su neka naša mala očekivanja", rekao je producent i koscenarista Elmir Jukić.

To je ista priča ispričana na pozorišnoj sceni, ali ovaj put prilagođena filmskom mediju. Kako je filmska ekipa rekla, pokušali su da se bave filmom, te da "izađu iz pozorišta".

"Sretni smo da nakon devet godina igranja predstave Žaba, snimamo i film. Jedva čekamo da završimo film, i da ga pokažemo publici. To je druga vrsta jezika, ali naviknuti smo, imamo 'utakmica na nogama', pa nam nije teško", rekao je glumac Moamer Kasumović.

Za glumačku ekipu ovo je težak i naporan dan, od ranih jutarnjih sati, na minusima, su na ulicama grada.

"Ali, toplo nam je svima oko srca - napokon radimo Žabu. Tema je univerzalna, i takvu poruku i šaljemo. Ova priča, o postratnom Sarajevu, trebala bi funkcionirati na svim meridijanima. Bilo na festivalima ili kino-dvoranama", rekao je Emir Hadžihafizbegović, kojem je pripala glavna uloga u ovom filmu.

Uz njega na setu u glumačkoj ekipi su Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.

U realizaciji filma učestvuju i koproducenti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji su danas naglasili da im je čast raditi s bh. ekipom, te se nadaju regionalnoj popularnosti filma.

Film je okupio profesionalce iz čitave regije: direktor filma Branko Šimunac (BiH), direktor fotografije Dejan Dimeski (MK), production dizajner Mario Ivezić (HR), ton snimatelj Igor Popovski (MK), kostim Lejla Graho (BiH), šminka Lamija Hadžihasanović (BiH). 

Film je podržao i Eurimages te Fondacija za kinematografiju BiH, a ukupan budžet Žabe je pola miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije