Kultura / Festival komedije: U septembru počinje 17. Mostarska liska

15. 06. 2020. u 12:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U petak, 25. septembra u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvoren 17. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji će biti održan do 30. septembra ove godine.

Podsjećamo, festival „Mostarska liska 2020“ koji se tradicionalno održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar u mjesecu aprilu, odgođen je zbog tada proglašene pandemije virusa COVID-19.

S obzirom da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, rukovodstvo Narodnog pozorišta Mostar procijenilo je da su omogućeni uslovi za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije.

S namjerom da podržimo domaću produkciju te istovremeno smanjimo rizike koji sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo se izvršiti reselekciju predstava, te će ovogodišnji program festivala biti okrenut bosanskohercegovačkoj produkciji i pozorištima.

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra u 20 sati predstavom Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri, 26. septembra na repertoaru je predstava Istina Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke.

Mostarska liska 2020. - undefinedPromo: Iz predstave "Istina"

U nedjelju, 27. septembra gledamo predstavu Identitluk nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu Putovanje Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (29. septembra) uživamo u izvedbi predstave Sjećaš li se Doli Bel Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi Čorba od kanarinca autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka Festivala.


Ulaznice za Festival bit će u prodaji od 1. septembra 2020. godine, te će se moći rezervisati uobičajenim kanalima komunikacije, odnosno putem broja telefona 036/550-128, e-maila: [email protected] ili porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave Festivala bez prethodne najave.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA