Europski muzej godine: Kako inovirati rad ove kulturne institucije?

Radiosarajevo.ba
Europski muzej godine: Kako inovirati rad ove kulturne institucije?
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Europski muzej godine

Četverodnevna konferencija Europski muzej godine zatvara se večeras svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ovom prilikom će biti dodijeljene najznačajnije europske muzejske nagrade za 2019. godinu, saopšteno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Prestižni događaj: Više od 200 muzejskih eksperata iz Evrope u Sarajevu  

Muzej ratnog djetinjstva je, kako je navedeno, imao ulogu domaćina konferencije te je zajedno sa Europskim muzejskim forumom radio na organizaciji i realizaciji ovog važnog skupa, čija je ovogodišnja tema Inovacije u europskim muzejima.

Europski muzej godine - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Europski muzej godine

U protekla tri dana eksperti iz više od stotinu europskih muzeja okupili su se u Sarajevu, te razmijenili iskustva i dobre prakse, ali i diskutovali ulogu muzeja u našim društvima.

Zadnji dan konferencije učesnicima su se obratili direktor Muzeja dizajna Deyan Sudjic - muzeja koji je prošlogodišnji dobitnik nagrade Europski muzej godine, te direktorica Asocijacije muzeja Ujedinjenog Kraljevstva Sharon Heal koja je govorila na temu aktivizma u muzejima u vremenu netolerancije.  

Izlaganja će biti zaključena sljedećim radionicama:

Kreiranje postavke za participativni model muzeja;

Muzeji između sjećanja i zaborava: Vrijeme za osporavanu historiju ili Kako
krišom možemo uvesti narative žena, Jevreja i domara u muzeje;

Novi načini pristupanja teškoj prošlosti: Slučaj Muzeja ratnog djetinjstva koju će voditi izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac i

Kontroverzne teme u muzejima.

Europski muzej godine - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Europski muzej godine

Predstavnicima četrdeset europskih muzeja koji su nominovani za jednu od pet nagrada u programu Europski muzej godine u toku dana su podijeljeni certifikati, a nagrade i posebna priznanja će biti uručeni pobjednicima tokom svečane ceremonije.

Europski muzejski forum u programu Europski muzej godine dodjeljuje dvije glavne nagrade, te nekoliko sporednih nagrada i priznanja.

Jedna od dvije glavne nagrade, Evropski muzej godine, dodjeljuje se onom muzeju koji pokazuje izvrsnost u svim aspektima svog djelovanja, te inovativnost i kreativnost u pristupu.
Europski muzej godine - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Europski muzej godine

Muzejska nagrada Vijeća Europe, čiji je prošlogodišnji dobitnik Muzej ratnog djetinjstva, dodjeljuje se muzeju koji, osim vrhunske kvalitete u svim aspektima muzejske djelatnosti, kroz svoj rad posebno ističe dimenziju ljudskih prava i važnost dijaloga.

Ostale nagrade su Nagrada Kenneth Hudson, za odvažnost pristupa, Nagrada Silletto, za uključivanje i pomaganje lokalnoj zajednici, Muzejska nagrada Portimao, za srdačnost i pristupačnost, te nekoliko specijalnih priznanja žirija, saopšteno je iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije