Muzej ratnog djetinjstva domaćin konferencije Europski muzej godine

Radiosarajevo.ba
Muzej ratnog djetinjstva domaćin konferencije Europski muzej godine

Muzej ratnog djetinjstva dobio je domaćinstvo jednog od najznačajnijih europskih muzejskih događaja, te da će se godišnja konferencija "Europski muzej godine" i ceremonija dodjele nagrada najboljim europskim muzejima održati u Sarajevu, u maju 2019. godine, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Radi se o najdugovječnijem europskom muzejskom događaju sa tradicijom dužom od 40 godina, a svake godine konferencija se održava u drugom europskom gradu.

Ovo je prvi put da dolazi u BiH, a Muzeju ratnog djetinjstva svakako je pomogla činjenica da je upravo u programu "Europski muzej godine" osvojio jednu od dvije najznačajnije nagrade, Muzejsku nagradu Vijeća Europe.

"Ovo je velika stvar za bh. kulturnu scenu s obzirom da rijetko imamo priliku ugostiti važne konferencije u oblasti kulture. Učinili smo sve što smo mogli da ubijedimo Europski muzejski forum da je upravo Sarajevo najbolje mjesto da razgovaramo o izazovima i prilikama za europske muzeje u 21. stoljeću, i sretan sam da smo u tome uspjeli. Ugostit ćemo stotine muzejskih eksperata u našem gradu i učiniti Sarajevo i BiH važnom tačkom na europskoj muzejskoj mapi za 2019. godinu", rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Ovo će biti prvi put da će na konferenciji u program biti uvršteno i predstavljanje muzeja iz zemlje domaćina.

"Naš cilj je bio da se i bh. muzeji adekvatno predstave. Sretni smo da je naš prijedlog prihvaćen i da će to biti dio ove konferencije", rekla je izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac.

Muzej ratnog djetinjstva će uskoro objaviti posebne uslove za učešće domaćih muzejskih profesionalaca i studenata, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije