Upoznajte Aminu Krvavac, ženu na čelu tima Muzeja ratnog djetinjstva

Lejla Karović
Upoznajte Aminu Krvavac, ženu na čelu tima Muzeja ratnog djetinjstva

Međunarodni dan muzeja je 18. maja, a obilježava se od 1977. godine na preporuku ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje) prvu subotu najbližu tom datumu, tako da je to ove godine 19. maj. Na ovaj dan se nastoji javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda i afirmirati muzeji kao javne ustanove.

Ovogodišnja manifestacija Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u cijelom svijetu će se održati 19. maja 2018. godine pod nazivom “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika”.

Ovim povodom razgovarali smo s Aminom Krvavac, izvršnom direktoricom Muzeja ratnog djetinjstva (MRD), koja je za Radiosarajevo.ba podijelila kako su se oni spremili za ovu manifestaciju: "U skladu sa ovogodišnjom okvirnom temom Međunarodnog dana i Europske noći muzeja: Hiperpovezanost: novi pristupi, nova publika, Muzej ratnog djetinjstva, u saradnji sa IT Girls, organizuje radionice robotike za djecu. Radionice su besplatne i održavat će se tokom cijelog vikenda."

MRD_Radionice_robotike.jpg - undefined

Foto: Muzej ratnog djetinjstva: Radionice robotike

Direktorica Krvavac napominje da je, pored navedenih aktivnosti za djecu, Muzej ratnog djetinjstva osigurao i besplatan ulaz za sve posjetioce, 19. i 20. maja (subota i nedjelja), u terminima od 19:00 do 22:00 sata.

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu, jedinstveni muzej u svijetu koji čuva hiljade priča i uspomena sarajevske djece, osvojio je ovogodišnju Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, jednu od najprestižnijih nagrada u toj industriji, koja se već 40 godina dodjeljuje u okviru programa "Europski muzej godine".

"Nagradu dobijaju muzeji koji demonstriraju izvrsnost u svim aspektima muzejske djelatnosti, i istovremeno doprinose očuvanju i promociji europskih kulturnih vrijednosti, ljudskih prava i demokratije. Jako smo ponosni što smo se u tako kratkom vremenskom roku, nakon samo godinu dana rada, našli na samom vrhu europske muzejske scene", navodi direktorica MRD-a.

Gala ceremonija dodjele nagrade održana je krajem aprila u Strasbourgu, u organizaciji grada Strasbourga i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Tom prilikom je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe uručio MRD-u priznanje i statuu Joana Miroa “Žena sa lijepim grudima” koju svaki muzej dobitnik zadržava na godinu dana.

MRD_Dodjela_statue.jpg - undefined

Foto: Predsjednik Parlamenetarne skupštine Vijeća Europe je uručio MRD-u priznanje i statuu Joana Miroa “Žena sa lijepim grudima” 

Amina Krvavac ne krije zadovoljstvo zbog primanja ove prestižne nagrade: "Ne mogu reći da smo bili u potpunosti iznenađeni kada smo saznali da smo dobili jedno od najprestižnijih priznanja u muzejskom sektoru. Iako smo se našli na listi finalista s nekim od velikih europskih muzeja koji raspolažu sa znatno većim sredstvima, u svakom trenutku smo čvrsto vjerovali u izvrsnost svog rada i jačinu ideje koja stoji iza Muzeja ratnog djetinjstva. Dakle, rekla bih da smo se na neki način nadali da će naš rad, trud i insistiranje na kvalitetu biti prepoznati na najvišem nivou, i upravo to se i dogodilo. Vijest o nagradi je stigla u pravom trenutku, baš kada smo se pripremali za proslavu prvog rođendana Muzeja. Nismo mogli zamisliti bolji poklon od ovog!"

Pored gala ceremonije održane u Strasbourgu, prošle sedmice su predstavnici MRD-a učestovali i na konferenciji Europskog muzejskog foruma u Varšavi. U okviru te ceremonije se održala i ceremonija dodjele preostalih nagrada iz programa Europski muzej godine te je tom prilikom ovom muzeju uručeno i priznanje Europskog muzejskog foruma.

MRD_Panel_Varsava.jpg - undefined

Europski muzejski forum: Panel u Varšavi

"Raduje nas to da je pored nagrade i priznanja za MRD, još jedna značajna nagrada koja se dodjeljuje u okviru programa Europski muzej godine, stigla na ove prostore. Naime, tokom ceremonije dodjele nagrada u Varšavi, jedna od prestižnih nagrada, Siletto nagrada, dodijeljena je Muzeju betinske drvene brodogradnje iz Hrvatske.

Nadam se da će naš uspjeh i uspjeh muzeja iz Hrvatske motivirati kolege iz ostalih muzeja u regiji da nastave raditi najbolje što mogu i da će u budućnosti ovi prostori biti poznati po velikom broju vrhunskih muzeja", navodi izvršna direktorica ovog jedinstvenog muzeja.

Na pitanje kako je raditi za Muzej ratnog djetinjstva, Krvavac odgovara: "Raditi za Muzej ratnog djetinjstva je sjajno! Moj posao podrazumijeva svakodnevan rad s iznimno vrijednim i posvećenim timom mladih ljudi; imam ogroman broj prilika za upoznavanje i saradnju s ljudima sličnih interesa iz cijelog svijeta, kao i s vrhunskim stručnjacima iz različitih oblasti, tu je i veliki broj putovanja… veoma dinamična radna atmosfera omogućava lični i profesionalni rast i razvoj."

O dijeljenju iskustava koja su stekli u Muzeju, izvršna direktorica navodi: "S obzirom na to da je MRD jedini svjetski muzej koji govori o djetinjstvu obilježenim ratom iz jednog drugačijeg ugla, tačnije iz dječije perspektive, željeli smo omogućiti djeci i preživjelima i iz ostalih ratom pogođenih područja da podijele svoja iskustva. U partnerstvu s organizacijama koje svakodnevno rade na terenu sa sirijskom djecom izbjeglicama u Libanu smo počeli raditi na dokumentiranju njihovog iskustva. Trenutno, naša kolekcija broji oko 90 ličnih predmeta i priča sirijske djece, te počinjemo s pripremama te izložbe."

Vrijedni tim MRD-a trenutno radi na prilagođavanju metodologije istraživanja u Ukrajini, gdje će, također, u partnerstvu s lokalnim nevladinim organizacijama raditi sličan projekt kao u Libanu.

Istovremeno, MRD razvija svoje aktivnosti i u SAD-u: "U saradnji s Univerzitetom George Washington ovog ljeta će biti održana ljetna škola posvećena našem projektu, te će studenti GW univerziteta sa saradnicima MRD-a u Sjedinjenim Američkim Državama raditi na razvoju naših aktivnosti."

Želja tima MRD-a je da se ova interesantna priča i vizija širi što dalje.  Za Radiosarajevo.ba Amina Krvavac poručuje: "Naša vizija razvoja Muzeja ratnog djetinjstva uključuje rad širom svijeta, dosezanje novih publika, i skretanje značajne pažnje na temu kojom se bavimo. To ćemo postići kontinuiranim širenjem naših istraživačkih, izlagačkih i edukativnih aktivnosti, a s ciljem da izgradimo internacionalnu utjecajnu organizaciju koja će ujedno biti i najznačajniji svjetski arhiv o iskustvu odrastanja obilježenog ratom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije