Emotivni Rade Šerbedžija poslao važnu poruku iz Sarajeva

0
FENA
Emotivni Rade Šerbedžija poslao važnu poruku iz Sarajeva
Foto: FENA / Rade Šerbedžija/Ilustracija

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u toku su pripreme za predstavu Othello koja je koprodukcijski projekt Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Ullysees teatra, a čija premijera je zakazana za 21. juli u tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Predstavu Othello Williama Shakespeara režira ukrajinska redateljica Oksana Dmitriieva, a kreativni tim uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu i producenti su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

U predstavi igraju članovi Sarajevskog ratnog teatra SARTR: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, tri gostujuća glumca Ermin Bravo, Mehmed Porča i Mak Čengić kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Direktorica SARTR-a Maja Salkić na današnjoj je konferenciji za medije izrazila zadovoljstvo da se u SARTR-u po prvi put radi predstava po tekstu Williama Shakespeara, uz zahvalnost Radetu Šerbedžiji i Lenki Udovički koji su svojim iskustvom velika potpora projektu i koji su se javili sa idejom saradnje s ukrajinskim umjetnicima svega nekoliko dana nakon što je i sama pokušala potražiti kontakte ukrajinskih umjetnika u želji da SARTR uspostavi neku vrstu saradnje s njima. Naglasila je da se ansambl SARTR-a u februaru već imao priliku upoznati sa kreativnim timom iz Ukrajine sa rediteljicom Oksanom Dmitriievom na čelu.

Producentica projekta Lenka Udovički navela je da je ovo treća koprodukcija Ulysees teatra sa nekim teatrom iz Bosne i Hercegovine, a prva sa SARTR-om koji je bio logičan izbor kao teatar koji je nastao u ratu. Istakla je da je i Ulysees teatar nastao kao umjetnički odgovor na ratna dešavanja od prije 30 godina, te da su se kao teatar pokrenuli prošle godine kada je počela invazija u Ukrajini u želji da ostvare kontakte sa umjetnicima iz Ukrajine, što se vrlo brzo desilo. Tako su se upoznali sa Oksanom i došlo je do početka saradnje i do početka realizacije predstave Othello.

Publika i stotinama kilometara putovala do Kaknja na koncert Radeta Šerbedžije

Publika i stotinama kilometara putovala do Kaknja na koncert Radeta Šerbedžije

Rediteljica Oksana Dmitriieva istakla je da se strašne stvari dešavaju u Ukrajini.

Ona je izrazila zahvalnost što je gost u Sarajevu, zahvalnost što se iskazuje zainteresovanost za ono što se trenutno dešava u Ukrajini, zahvalnost za toplinu i prijateljsku ruku u trenucima kada je bila izgubljena i kada je morala učiti kako živjeti i raditi u ratnom vremenu. Istakla je veliko zadovoljstvo što ovaj projekat okuplja veliki tim iz više država i nadu da će on ostvariti uspjeh i pomjeriti granice.

Rade Šerbedžija istaknuo je ulogu umjetnosti i umjetnika u teškim životnim situacijama.

On je kazao da živimo u teškim vremenima, u jednom strašnom kovitlacu, te da kad ratne trube postanu glasni topovi, kad budu jedina muzika koju slušamo u našim životima treba da umjetničke trube budu još glasnije. Naglasio je da je ovaj projekat toliko tačan i ispravan, kroz koji se razmjenjuju iskustva, te da predstavlja taj prijeki nalog vremena i počast i teatru u kojem se dešava.

Šerbedžija smatra da je u teškim vremenima zadatak umjetnika a i ne samo umjetnika, nego i svakog čovjeka da se solidarišu, da se bore, te daju lični ljudski doprinos.

Glumac Ermin Bravo kazao je da je kao i većina umjetnika u Sarajevu osjetio potrebu i odgovornost da pokaže ljudima iz Ukrajine da nisu sami, jer ljudi Sarajeva pamte koliko je to u vrijeme rata i njima bilo važno. Istaknuo je da je ovaj projekat veći od same predstave, naročito jer se kroz "Othello" priča priča o ratnicima koji se vraćaju iz rata i o načinu na koji se oni snalaze u mirnodopskim uslovima. S obzirom na to da je Ukrajina trenutno u ratu, a naše iskustvo rata je već prošlo, priča ovog komada je negdje između.

Rade Šerbedžija o predstavi
Foto: FENA: Rade Šerbedžija o predstavi "Othello"

Probe na sceni SARTR -a će trajati do 8. jula, nakon toga se proces stvaranja nastavlja na Brijunima od 8. do 21. jula kada je planirana premijera i sedam repriza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Premijera na sceni Sarajevskog ratnog teatra je planirana za jesen. Predstava Othello će od septembra biti na redovnom repertoaru SARTR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije