Emmanuel Pahud očarao publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Emmanuel Pahud očarao publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo
Koncertom jednog od najboljih flautista današnjice sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoreno 23. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike.

Emmanuel Pahud nastupio je tako premijerno u Bosni i Hercegovini uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Uroša Lajovica iz Slovenije.

Iščekujući nastup Pahuda, publika je u prvom dijelu koncerta poslušala zanimljiva ruska muzička ostvarenja. Simfonijske poeme Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova pratila je izvedba čuvene, ali i posebno zahtjevne Klasične simfonije Sergeja Prokofjeva. Veliku koncertnu završnicu obilježila je sjajna interpretacija Koncerta za violinu i orkestar u D duru u inačici za flautu Arama Hačaturijana. Emmanuel Pahud impresionirao je lakoćom, strašću i slobodom u izvedbi.

Njegov karakterističan zvuk je u potpunosti dominirao prostorom, uz mnoštvo dinamičkih i tembrovskih nijansiranja. Dugotrajni aplauz publike izmamio je i sjajnu izvedbu čuvenog djela za solo flautu Syrinx Claudea Debussyja u kojoj je Pahud još jednom prikazao napose historijski značaj ovakvog koncerta u Sarajevu.

Aktivnosti 23. SVEM-a nastavljaju se večeras u 20:30 sata u Vijećnici uz Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetistu Darka Brleka iz Slovenije. Ulaznice za koncert su besplatne, a mogu se preuzeti još danas na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije