U Sarajevo stigao najpoznatiji flautista na svijetu Emmanuel Pahud

Radiosarajevo.ba
U Sarajevo stigao najpoznatiji flautista na svijetu Emmanuel Pahud
Almin Zrno / Topla dobrodošlica za Emmanuela Pahuda
Sve je spremno za početak 23. Sarajevskih večeri muzike koje ove godine u glavni grad Bosne i Hercegovine dovode najveće muzičare Evrope.

Tim povodom, danas je u Sarajevo stigao Emmanual Pahud, najpoznatiji flautista današnjice.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Pahuda su dočekali direktor Fondacije za muzičke umjetnosti Ninoslav Verber, te direktor Sarajevske Filharmonije Samir Lokvančić

Pahud nije krio svoje zadovoljstvo što će pred sarajevskom publikom imati priliku koncertom u petak, 12. maja u 20 sati, u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoriti 23. SVEM.

Flautista Emmanuel Pahud, svojom će karizmom, iznimnim umjetničkim senzibilitetom elegancijom i virtuoznošću izvedbe uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica, zasigurno očarati publiku, koja bude dijelom ovog posebnog i senzacionalnog koncerta.

Organizator koncerta saopćio je da je za vjernu sarajevsku publiku u prodaju pušteno 100 ulaznica po cijeni koja je 50 posto snižena u odnosu na redovnu prodaju. Ova akcija traje do petka 12. maja u 11,30 sati, a ulaznice po cijeni od 15 i 20 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa s najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak bio je angažiran na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.

Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva.

 

Nakon koncerta Emmanuel Pahud-a, vrhunski program 23. SVEM - a se nastavlja nizom koncerata i muzičkih radionica. Trajat će do 19. maja 2017. godine, kada ćemo za samu festivalsku završnicu, u Narodnom pozorištu Sarajevo, imati priliku uživati u koncertu koji će ruski violončelista Alexander Rudin izvesti u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije , a pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije