Edina Seleković postavit će na Vilsonovom instalaciju Future is Sarajevo

1
Radiosarajevo.ba
Edina Seleković postavit će na Vilsonovom instalaciju Future is Sarajevo
Arhiv / Edina Selesković

Multimedijalna umjetnica Edina Selesković postavit će svoju umjetničku instalaciju "Future Is Sarajevo", u petak 30.09.2022. na Vilsonovom šetalištu.

Instalacija donosi jedinstvenu performansu skulpture i modernog plesa, muzike i fotografije, spajajući mlade ljude i savremenu umjetnost. Future Is Sarajevo je jedinstven umjetnički projekat koji aktiviranjem publike i povezivanjem novih
generacija i kreativnosti, pokreće dijalog o našoj viziji budućnosti Sarajeva i BiH.

Suradnjom umjetnica različitih disciplina, ova instalacija kao sredstvo komunikacije potiče na drugičija promišljanja inspirišući publiku da angažiranim pristupom izbriše linije između stvaraoca i posmatrača, stoji u objašnjenju autorice.

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Temperature će pasti za 20 stepeni

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Temperature će pasti za 20 stepeni

Umjetnička instalacija Future is Sarajevo sačinjena je od skulptura koje iz jedne perspektive ispisuju riječi Future Is, a iz drugog ugla riječ Sarajevo. Ona na sebi nosi portrete lidera novih generacija uključenih u projekat Big Bang Sarajevo #HerojiGeneracije, čije je fotografije sačinila fotografkinja Vanja Lisac.

"Skulpture su osmišljene kako bi njihov prizor iz različitih prespektiva pružao novi pogled, te predstavio unikatno isukstvo svakom posjetiocu u putanji koju skulpture stvaraju. Instalacija nakon postavke u BKC-s i ispred Pozorišta mladih Sarajevo, sada če  biti postavljena i na Vilsonovom šetalištu. U petak 30.09. u 18h umjetnici Aldina Topčagić, Cruz Isael Mate i učesnici radionice savremenog plesa Flying Into Gravity Skills će u nastupu na otvorenom predstaviti performans uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra", saopćila je autorica.

Edina Selesković je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njene public art instalacije na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije. Edina Selesković je rođena u Bosni i Hercegovini, a u SAD-u živi još od 1991. godine. Diplomirala na likovnoj akademiji Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Edinina saradnja sa etabliranim i mladim umjetnicima iz cijelog svijeta dovela je do karijere orijentisane ka 'artifikaciji' društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom. Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice
Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe. Osnovala je i prvi program Artist in Residence u BiH u partnerstvu s Međunarodnom galerijom portreta Ismetom Mujezinovićem. Njezin životopis također uključuje rad s NASA-om, uspostavljanje Festivala savremene žene, mentorstvo, rebrendiranje nacionalne košarkaške reprezentacije i još mnogo
toga. Edina je dobitnica brojnih nagrada uključujući Sculpture Space Fellowship, Sam i Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. 2020. godine dobitnica je i Svjetske nagrade za društveno angažirane vizuelne umjetnike (World Citizen Artist), a 2021. njena instalacija RSD Sloboda je dobila No Limit zlatnu nagradu. Instalacija Think Freedom dobila je nagradu Primio Arbiter Fata Verde SyArt Award od Sorrento Fondacije u Sorrentu, Italija. Edina je članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije