Izložba "Tri(o)logija" najpoznatije sarajevske dizajnerske grupe TRIO otvorena sinoć u BKC-u

4
Radiosarajevo.ba
Izložba "Tri(o)logija" najpoznatije sarajevske dizajnerske grupe TRIO otvorena sinoć u BKC-u
Foto: BKC / Izložba "Triologija"

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra, u sklopu 6. Pop Art Festivala, sinoć je otvorena izložba "Tri(o)logija" najznačajnije bh. dizajnerske grupe – TRIO, na kojoj je predstavljeno preko trideset originalnih i reproduciranih naslovnih strana magazina, časopisa i novina, koje je grupa TRIO dizajnirala u periodu od 1988. do 1999.

Na otvaranju izložbe, mnogobrojnoj publici obratili su se Adna Muslija, kustosica izložbe, Semezdin Mehmedinović, bh. pisac, jedan od osnivača magazina Dani, osnivač magazina Fantom slobode, urednik magazina Lica, za koje je grupa TRIO dizajnirala naslovnice, te Bojan i Dada Hadžihalilović, čije buntovne, i dan danas aktuelne naslovnice krase zidove Galerije BKC-a.

Postavka je podijeljena u 3 segmenta, pa tako prvi od njih, pod nazivom _April_92_December_95, čine originalne naslovnice ratnih izdanja časopisa Dani.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pogledajte eksponate uoči otvaranja izložbe "Triologija" dizajnerske grupe Trio

Pogledajte eksponate uoči otvaranja izložbe "Triologija" dizajnerske grupe Trio

Drugi segment naslovljen _date_undefined sačinjen je od reprodukcija naslovnica magazina Lica, Fantom slobode, Mladina i Dani, a koje su prema sadržaju, ali i dizajnerskom rješenju još uvijek aktuelne. Treći segment  _Alert!_  prikazuje naslovnice kojima je TRIO na kritički način zabilježio neke od najvažnijih historijskih događaja s kraja 20. vijeka.

"Mnoge od ovih naslovnica mogu se gledati u kontekstu današnjice, i šokatno je da to i dalje funkcioniše", rekao je Bojan Hadžihalilović.

"Selekcija historijski važnih naslovnica i onih koje oslikavaju goruća politička pitanja (lokalne) današnjice, s jedne strane ukazuje na hrabrost i buntovnost s kojom su ovi dizajneri kreirali vizualna svjedočanstva. S druge strane, u komparaciji sa naslovnicama i naslovima koji nas svakodnevno okupiraju svojom nemilosrdnom brojnošću, grafički dizajn grupe TRIO dokazuje se kao vizualni govor lišen svake naivnosti.

Bez senzacionalizma i autocenzure, u konstantnom plesu aproprijacije i društvene kritike, naslovnice grupe TRIO istinski jesu jedan od najznačajnijih primjera društveno-političke angažiranosti u bh. grafičkom dizajnu", istakla je Adna Muslija, kustosica izložbe.

Grupu TRIO su 1985. godine osnovali svršeni studenti Akademije likovnih umjetnosti, Bojan Hadžihalilović, Dada Hadžihalilović i Lela Mulabegović Hatt. Isprva je ovaj dizajnerski trojac bio aktivan učesnik u izgradnji sarajevske punk i pop art scene, prerastajući krajem 80-tih u jedan od najznačajnijih i najangažiranijih dizajnerskih brendova. O djelovanju ove grupe pisali su The Independent, The Guardian, News Week, Art Press i mnogi drugi, dok su njihovi  radovi bili izloženi na mnogim međunarodnim izložbama. 

Svi zainteresovani izložbu "Tril(o)gija" mogu posjetiti do 1. oktobra 2022., svakim radnim
danom i subotom u periodu od 9 do 20 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije