Dževad Hozo 'Život otisak': Značajna izložba otvorena u Umjetničkoj galeriji

0
Radiosarajevo.ba
Dževad Hozo 'Život otisak':  Značajna izložba otvorena u Umjetničkoj galeriji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Umjetnička galerija BiH

Prednovogodišnje dane u Sarajevu uljepšala je izložba grafika Dževada Hoze „Život-otisak“, koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH. 

Akademik Dževad Hozo je ostavio neizbrisiv trag, grandiozan opus i veliki doprinos bosanskohercegovačkom likovnom stvaralaštvu.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije napisao je povodom ove značajne izložbe i opusa uvaženog umjetnika:

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

"Otišao je nekako tiho, nečujno, bez ispraćaja, velikih govora, komemoracije... Nešto korona koja nas je sve okovala i učinila bespomoćnim, a nešto njegova želja proizašla iz njegovog karaktera, da bude ispraćen bez velike pompe, učinili su da njegov odlazak bude takav.

Sve nas je zadužio i sada smo u prilici da vratimo barem dio tog duga koji mu nesumnjivo pripada.

Mislili smo da je izložba njegovih reprezentativnih radova najbolji način da ga se sjetimo, da mu odamo dužnu počast i da na ovaj način oživimo sjećanje na velikana.
To sjećanje je skromno, u okviru naših mogućnosti, ali svakako iskreno, od srca, kakvi su bili i svi naši susreti sa njim.

Njegovo djelo će biti predmet proučavanja novih generacija, dobivaće nove valorizacije, služiće generacijama studenata, magistranata i doktoranata naših univerziteta, teoretičara i istoričara umjetnosti, koji će u njemu nalaziti nove sadržaje u novom vremenu. To djelo neće blijediti, ono će tek dobivati na značaju.

Umjetnička galerija BiH će čuvati sjećanje na Dževada Hozu, ali i čuvati njegova djela koja posjeduje u svom fundusu, izlagati ih i činiti dostupnim svima koji će se baviti istraživanjem, stimulisati i sama raditi na njegovoj revalorizaciji.

Ova izložba, realizovana uz pomoć porodice Hozo, je skromna komemoracija velikom umjetniku, ali i gest podrške onima koji će nastaviti proučavati stvaralaštvo Dževada Hoze".

Dževad Hozo, biografija

(Užice, Srbija, 1938 – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2020)

Diplomirao je 1963. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na odsjeku za grafiku, gdje je pohađao i postdiplomski studij. Specijalku je završio kod profesora Rike Debenjaka. Jedan je od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu – Odsjeka za grafiku. Bavio se grafikom, teorijskim radom, autor je knjiga o grafičkim tehnikama, vještinama, njihovoj karaterističnoj terminologiji i historiji. Istraživao je u polju digitalnih medija. Po odlasku u mirovinu stekao je status profesora emeritusa. Bio je dugogodišnji voditelj Katedre za grafiku. Članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine postao je 1981. godine. Samostalno je izlagao više od četrdeset puta, a grupno sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je više značajnih nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Retrospektivna izložba ovog umjetnika priređena je 2001. godine u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum. Pored grafičkih ciklusa i mapa, objavio je sljedeće naslove:

• Umjetnost multiorginala: Kultura grafičkog lista, Mostar: Prva književna komuna, 1988.
• Dževad Hozo data: 1961-2001, Sarajevo: Umjetnička Galerija Bosne i Hercegovine i Kult B, 2002.
• Majstori grafičkih umijeća (1400-1950), Sarajevo: Kult-B i Blicdruk, 2003.
• Grafika: Majstori (biografije), Grafički list (papir, tiskarska boja, atelier, medicinski aspekti), Glosarij (bibliografija), Bibliografija (testovi, grafičke pitalice), Majstori japanskog drvoreza, Visoki tisak (uvod), Plosni tisak, Duboki tisak, Majstori (aspekti), Sarajevo: Akademija likovnih umjetnosti; Grude: Grafotisak, 2007.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije