Jeste li vidjeli "Cease"?: Bh. umjetnica Šejla Kamerić iz Venecije šalje poruku mira

3
Radiosarajevo.ba
Jeste li vidjeli "Cease"?: Bh. umjetnica Šejla Kamerić iz Venecije šalje poruku mira
Foto: Sasha Vajd / “Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, u Veneciji

U četvrtak, 18. aprila tačno u podne na trgu Santo Stefano u Veneciji inauguriran je rad bosanskohercegovačke umjetnice Šejle Kamerić.

Rad nosi naziv 'Cease' i bit će izložen tokom prvog mjeseca trajanja Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti.

"Rad se na našem jeziku zove 'prekid', to je bijela zastava na pola koplja, poderana skulptura od fiberglasa. Na neki način to je rad koji ne govori o predaji, nego o borbi za mir, o momentu koji se mora desiti, a to je momenat prekida u kojem počinjemo da razgovaramo o miru i vratimo se u kontekst promišljanja šta znači mir i kako moramo u njemu da živimo, a ne da insistiramo na podjelama i na ratu.

Prikupljaju se potpisi: Davor Dragičević želi biti gradonačelnik Banja Luke

Prikupljaju se potpisi: Davor Dragičević želi biti gradonačelnik Banja Luke

Rad je u javnom prostoru i upravo zbog poruke koju nosi jer je i želja bila da on komunicira sa što većim brojem publike, to je lokacija u Veneciji kojom hiljade i hiljade ljudi prođe svaki dan.

Fantastične su reakcije koje 'Cease' proizvodi, kako zapravo otvara prostor za dijalog i promišljanje u kontekstu momenta u kojem se nalazimo, koji je zaista jako kompleksan, težak i tragičan.

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

“Cease”, djelo umjetnice Šejle Kamerić, od danas u Veneciji

Rad je otvoren naravno za interpretacije, ali ono što se nadam jeste da on potiče promišljanje i razgovor o miru i insistiranje na istom, a ne na neprestanom govoru mržnje i ratu; to je nešto što mi u kontekstu Bosne i Hercegovine isto tako trebamo početi implementirati što više kako bi se odmaknuli od ratne prošlosti i govorili o sadašnjosti i miru koji treba da njegujemo i živimo", kazala je Šejla Kamerić za portal Radiosarajevo.ba.

Kustosica rada 'Cease' Giulia Foscari je arhitektica i aktivistica, osnivačica interdisciplinarnog studija UNA/UNLESS, čija je kustoska praksa organizovana oko ove platforme s ciljem adresiranja teme pravde kroz međunarodne saradnje.

'Cease' je neovisni projekt koji su naručili i producirali Muzej savremene umjetnosti Bosne i Hercegovine Ars Aevi Sarajevo, uz podršku direktorice Muzeja Senke Ibrišimbegović, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, UNESCO-a, Grada Sarajeva, UNA/UNLESS, Eugster || Beograd, Galerije Tanja Wagner iz Berlina i NOMAD – Hrvatskog ureda za suvremenu umjetnost.

Produkcijski tim izložbe UNA/UNLESS uključuje kustosicu Giuliju Foscari s Federicom Zambeletti i Francescom Benetti Genolini.

Ars Aevi Sarajevo i njegova vrijedna zbirka su međunarodna institucija savremene umjetnosti u stalnom procesu transformisanja od osnivanja 1992. Koncept i strateški ciljevi Ars Aevija Sarajevo prvi su put predstavljeni na 45. Venecijanskom bijenalu 1993. Ars Aevi Sarajevo prethodno je predstavljao Paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003, 2009. i 2019.

Iz lične karte Šejle Kamarić

Šejla Kamerić rođena je u Sarajevu 1976. godine. 

Do 2000. godine radila je u okviru dizajnerske grupe Trio i kao umjetnički direktor marketinške agencije Fabrika.

U svom radu koristi fotografiju i video kao medij preko kojeg upoređuje eksplicitni socijalni kontekst sa vlastitom, intimnom perspektivom.

Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u cijelom svijetu (u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Kosovu, Japanu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, SAD, Izraelu…).

Njeni kratki filmovi prikazivani su i nagrađivani na mnogobrojnim festivalima (Daydreaming (2004): 51. International Short Film Festival Oberhausen, Njemačka; What do I know (2007): svjetska premijera na 64. Venezia Corto Cortissimo, prikazan i u okviru 13. Sarajevo Film Festivala, bio u takmičarskoj selekciji 30. Clermont - Ferrand Short Film Festivala.

Na 5. Zagreb Film Festivalu, 2007., u okviru programa kratkog filma WHAT DO I KNOWN je proglašen najboljim kratkim filmom, a dodijeljena mu je i Best Fiction Film Award na ovogodišnjem Adana Altın Koza Film Festivalu.

Šejla Kamerić dobitnica je nagrade DAAD Fellowship za 2007. godinu. Šejla Kamerić je 2011. godine dobila nagradu The ECF Routes Princess Margriet Award for Cultural Diversity.

Umjetnica Šejla Kamerić objavila je svoj rad Bosnian Girl 2003. godine i od tada je ova fotografija izlagana širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije