Preminuo akademik Dževad Hozo

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo akademik Dževad Hozo
Foto: GGBihac / Dževad Hozo

Akademik Dževad Hozo, istaknuti bh. umjetnik i grafičar, redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, preminuo je juče ru Sarajevu.

Ovu tužnu vijest saopćili su iz Akademije nauka i umjetnosti BiH, čiji je Hozo bio član od 1981. godine.

Datum komemorativne sjednice i sahrane akademika Hoze bit će naknadno objavljeni.

"Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegoivne izražava najdublje i najiskrenije saučešće porodici, saradnicima i prijateljima akademika Dževada Hoze", saopćeno je.

Potomak petrovačke i bihaćke porodice, Dževad Hozo se rodio 10. maja 1938. u Užicu.

U Bihaću je završio gimnaziju i iste godine je upisao historiju umjetnosti na beogradskom filozofskom fakultetu. Studij je prekinuo i 1958. godine upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani. Poslije diplome 1963. godine upisao je grafičku specijalku kod prof. Rike Debenjaka. Već za vrijeme studija putovao je u Pariz i u Poljsku, kasnije pak studijski se usavršavao na putovanjima po ltaliji, Njemačkoj, Austriji, Maroku i Švicarskoj.

Godine 1966. je dobio status slobodnog umjetnika sve do 1973. godine kada je postao docent za grafiku na novoustanovljenoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao voda i utemeljitelj katedre za grafiku. Po dolasku u Sarajevo odmah se uključio u umjetnički život grada.

Radio je na oblikovanju programa Collegiuma artisticuma i napisao rukopis o manuelnim grafičkim tehnikama, kojeg je kasnije izdao pod naslovom Umjetnost multioriginala kod izdavača Prve književne komune, u Mostaru 1988. godine.

Godine 1976. diplomirala je prva generacija sarajevskih grafičara pod njegovim tutorstvom, 1979. godine postao je vanredni profesor, a redovni 1983. Godine 1981. primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti u Sarajevu. Tokom rata ostao je na svom radnom mjestu, učio i tiskao grafiku i tako prkosio glupostima oko sebe.

Sa akademicima i studentima na Akademiji likovnih umjetnosti izdržao opsadu Sarajeva. Poslije penzioniosanja je živio i radio uglavnom u Neumu, istražujući izražajne mogućnosti kompjutera u inovaciji savremene grafičke slike.

Dobitnik je zaista velikog broja nagrada u BiH, regionu, Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije