Dvije fenomenalne predstave na Ljetnoj sceni SARTR-a

Radiosarajevo.ba
Dvije fenomenalne predstave na Ljetnoj sceni SARTR-a
Foto: Facebook / Sarajevski ratni teatar

U petak, 10. jula, s početkom u 21 sati na Ljetnoj sceni SARTR-a publika će moći pogledati predstavu Aleša Kurta i Nejre Babić Jedvanosimsoboakalomistobo, a u režiji Aleša Kurta.

"Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo. Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju", navela je Nejra Babić, autorica teksta.

U predstavi igraju Maja Salkić, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Saša Krmpotić, Anida Isanović i Belma Lizde Kurt.

Autorski tim predstave čine dramaturginje Dubravka Zrnčić Kulenović i Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Melisa Musić Ajkunić te autori muzike Damir Nevesinjac i Basheskia.

U nedjelju, 12. jula, u 21 sat također u okviru programa Ljetna scena SARTR-a bit će odigrana predstava Between the Scenes – U ime oca.

Predstava je nastala u koprodukciji The Alpha Group iz Austrije i Narodnog pozorišta Tuzla, uz generalnu podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Početkom ove sezone je odigrana na sceni Sarajevskog ratnog teatra, te će u nedjelju biti ponovo odigrana pred publikom ove pozorišne kuće.

Riječ je o dokumentarnoj plesnoj predstavi koja tematizira iskustva članova Udruženja Zaboravljena djeca rata: djece koja su rođena kao posljedica seksualnog nasilja u ratu, zatim priče djece čiji su očevi bili pripadnici stranih mirovnih organizacija i djece čiji su očevi bili pripadnici humanitarnih organizaciji koje su djelovale u BiH tokom rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije