Dramska predstava "Orestija" u subotu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
V.A.Z. i N. Ć.
Dramska predstava "Orestija" u subotu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: N.G / Radiosarajevo / Slobodan Unkovski i Vedran Đekić

U subotu 20. maja, sa početkom u 19.30 sati, premijerno će biti izvedena dramska predstava "Orestija" rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najnagrađivanijih i najuspješnijih reditelja u regiji.

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea).

Danas je održana i press konferecija uoči predstave, a medijima se obratio direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.

Nasilje u BiH: Otac tukao kćerku (22) na benzinskoj pumpi

Nasilje u BiH: Otac tukao kćerku (22) na benzinskoj pumpi

"Eshilova Orestija je treća dramska premijera u ovoj sezoni, bazirana na značajnom
klasičnom tekstu, nakon predstava "Ivanov" i "Idiot". Savremenici smo dilema koje skrivene u etičkim pitanjima možemo pronaći čak i u djelima napisanim u 5. stoljeću prije nove ere. Tragedija kakva je Orestija je vrlo poučna za naše vrijeme, ne samo na planu mudrosti već i smislu etičkog sistema koji su stari Grci promišljali, a koji je u današnjem vremenu potpuno desteuiran. Kada govorimo o demokratiji i pravdi danas je to naša egzistencijalna dilema, nešto što mori naše društvo na planu svijesti i savjesti. Nadam se da će na tom nivou ova predstava korespondirati sa sarajevskom publikom", istaknuo je Mustafić. 

Ovu poznatu "tragedijiu osvete" na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavio je poznati makedonski pozorišni redatelj Slobodan Unkovski. Značajno je istaknuti da je do sada Unkovski nekoliko puta režirao u našoj zemlji, a u Narodnom pozorštu Sarajevo je 1969. godine radio svoju prvu predstavu kao dramaturg. Ova Orestija promišlja pitanje neprekidnog lanca osvete koje je i danas prisutno – do kada nova pokoljenja treba da nose teret grijehova svojih predaka. Slobodan Unkovski kaže da je ovo pitanje danas veoma aktuelno na prostorima čitave regije, te mu je iz tog razloga Eshilov tekst bio izazovan za postaviti na sarajevskoj sceni ovo je kompleksno djelo koje ima više uslova za katastrofu nego za uspjeh.

Orestija - glumačka ekipa

"Nastojali smo da Orestiju čitamo drugačije. Uspjeli smo da trajanje predstave svedemo na dva sata bez pauze, a da pritom, u jednom dinamičnom ritmu, otvarimo sve teme ove drame", pojasnio je Unkovski obraćajući se novinarima.

Direktorica Drame NPS Vedrana Božinović istaknula je da je za ovu kuću izuzetna čast surađivati sa Slobodanom Unkovskim.

"Ovo je treća velika ansambl predstava i treći veliki klasik koji smo postavili s ciljem da prikažemo tekstove koji su nasrajali u prošlosti a koji savrseno koreapondiraju s današnjim svijetom. Parafrazirat ću jednog ruskog klasika i reći da su "svi nesretninarodi, nesretni na svoj način". Živimo na tlu koje je zatrovano prošlošću, gdje se krugovi osvete nikada ne završavaju. Pitanje je kako završiti krug osvete i da li se on ikada završava. Kako završiti krug nesreće?" rekla je direktorica Božinović, te istaknula da ćemo ovu predstavu, između ostalog, pamtiti i po izvrsnoj ulozi koju je
ostvario Vedran Đekić.

"Vedran Đekić je Orest nove genracije", zaključila je.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Scenom Mess, koja i dalje nema svoj prostor
te svoje programe realizira u koprodukcijama

[facebook]https://www.facebook.com/photo/?fbid=546439001027845&set=pcb.546439114361167[/facebook]

Prva repriza dramske predstave "Orestija" planirana je za utorak 30. maja, sa početkom u 19.30 sati.

Između proba koje su sada svakodnevne — Sara Seksan i Vedad Čano, glumica i glumac u dramskoj predstavi “Orestija”...

Posted by Narodno pozorište Sarajevo on Monday, May 15, 2023

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti online: www.nps.ba

Radno vrijeme blagajne:

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9.00-11.30 i 15.30-19.30 sati.
Ostalim radnim danima od 9.00 do 15.00 sati.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić Tarakčija, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Miljović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

Slobodan Unkovski reditelj, redovni profesor Fakulteta scenskih umjetnosti u Skoplju. Gost - profesor na postdiplomskim studijima režije na nekoliko univerziteta u SAD, diplomirao je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, u klasi prof. Vjekoslava Afrića (1971). Tokom dugogodišnje i iznimno uspješne karijere postavio je stotinjak predstava. Neke od njih, s velikim uspjehom, realizirao i na prestižnim scenama (JDP, Beograd; SNG, Ljubljana; Teatar Mala Brona, Moskva; Nacionalni teatar, Atena...) Jedan je od najuspješnijih i, nedvojbeno, najnagrađivanijih redatelja u regiji. Dobitnik je triju Zatnih lovor vijenaca sarajevskog MESS-a (1973, 1979, 1983), pet Sterijinih nagrada (1975, 1980, 1983, 1985, 1990), Grand Prixa BITEF-a (1992), te najprestižnijih slovenskih i grčkih pozorišnih nagrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije