Predstava Sin u Kamernom teatru 55: Otkrijte zašto je važna ljubav i komunikacija s djecom

0
D.S.
Predstava Sin u Kamernom teatru 55: Otkrijte zašto je važna ljubav i komunikacija s djecom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Džana Pinjo, Dino Mustafić, Senad Alihodžić, Vedran Fajković, Admir Glamočak

U Kamernom teatru 55, u petak, 12. maja u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava Sin, po tekstu Floriana Zellera, u režiji Dine Mustafića. 

Tim povodom, danas je u Kamernom teatru 55 održana press konferencija na kojoj su se medijima obratili direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, reditelj Dino Mustafić, dramaturg Vedran Fajković, glumca Džana Pinjo, te glumci Davor Golubović i Admir Glamočak.

Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić kazao je kako publiku sutra očekuje premijera nove predstave, ali i otkrio kada će ljubitelji teatra moći pogledati drugi i treći dio trilogije.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Riječ je o trilogiji Sin, Majka, Otac po dramskim tekstovima Floriana Zellera, a režiju sve tri predstave radi Dino Mustafić. Premijera predstave Sin bit će u petak 12. maja, a reprize u subotu, 13. maja i ponedjeljak 15 maja. Predstave Majka i Otac su planirane početkom juna 2023. godine", kazao je Alihodžić.

Nakon direktora Alihodžića, riječ je dobio reditelj Dino Mustafić koji je istakao koliko je važan projekat na kojem radi i kakvu nam poruku šalje predstava Sin.

"Bit će ovo prva bh. izvedba jednog od najznametnijih pisaca današnjice, pisca kojeg s razlogom hvale teatarski kritičari. Njegovi komadi se trenutno izvode diljem svijeta, a mi ćemo odigrati njegov dramski triptih, bit ćemo prvi u regionu koji će pod jednim krovom uprizoriti sva tri teksta. Publika će na kraju vidjeti da su to tri dramske odvojene cjeline, ali ih mnogo toga povezuje. Ovo je jedan od komada koji publiku ne mogu ostaviti indiferentnom. Predstava je doživjela i filmsko uprizorenje prije dvije godine na Venecijanskom festivalu, a većinu Zellerovih tekstova u svijetu igrala je prva glumačka liga.

Dino Mustafić završava tri predstave: Trilogija Otac – Majka – Sin uskoro u Kamernom teatru

Dino Mustafić završava tri predstave: Trilogija Otac – Majka – Sin uskoro u Kamernom teatru

Sin je u ovim vremenima prava recentna literatura stvarnosti. Priča o tinejdžeru koji pokušava živjeti u okolnostima u kojima društvo i porodica dezorijentišu mlade ljude, ovo je priča i o ljubavi. Roditeljske ljubavi nikada nije dovoljno, ona često ne dopre do uma i srca djeteta, u tom emotivnom konfliktu je predstava i napravljena", rekao je Mustafić.

Zatim se obratio dramaturg Vedran Fajković koji je govorio o važnosti komunikacije u današnjem društvu i zašto je prije svega, korisno pogledati predstavu.

Vedran Fajković
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Vedran Fajković

"Riječ je o kompliciranom projektu jer govori da se mi kao društvo bavimo posljedicama, a ne uzrokom. Primjer imate u našem susjedstvu, predstava tačno i bolno govori upravo o tome. Male stvari kao ljubav i porodica igraju ogromnu ulogu, svi mi svoje blagoslove ili frustracije vučemo upravo iz toga.

Ekstremno je važno da Sin publiku potakne na dijalog i akciju. Predstava može pomoći da donesemo neke odluke koje se tiču naših života. Stalno govorimo o globalnim stvarima, a zaboravili smo pojedinca. Zaboravili smo na djecu koja odrastaju u suludom vremenu, koja se nalaze na vjetrometini, a ne znaju kuda će. Moramo pomoći djeci. Sin govori koliko je važno govoriti", izjavio je Fajković.

Admir Glamočak
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Admir Glamočak

Glumac Admir Glamočak izrazio je zadovoljstvo radom na predstavi, pogotovo zato što ima priliku govoriti o temama o kojima se inače ne govori.

"Bili smo prisiljeni da izgovorimo sve ono što u životu šutimo, privilegija je bila da to sve izgovorimo. Živimo u nadi da će predstava bar dio publike potaknuti da drugačije postavi stvari", istaknuo je Glamočak.

Davor Golubović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Davor Golubović

Uloga sina, u ovoj predstavi pripala je Davoru Goluboviću koji je također govorio o važnosti poruke koju predstava šalje.

"U predstavi govorim u ime jedne vrlo ranjive generacije, a to mi je bilo teško. Bit ću sretan ako publici olakšam barem malo njihove živote, ako potaknem roditelje da osluškuju emocije djece", podcrtao je Golubović.

Glumica Džana Pinjo zaključila je kako nas umjetnost upozorava i opominje o onome o čemu šutimo.

Prva repriza ove predstave na rasporedu je odmah u subotu, 13. maja u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 ili rezervisati putem e-maila.

Džana Pinjo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Džana Pinjo

Autorski tim čine: 

Režija: Dino Mustafić
Dramaturg: Vedran Fajković
Kostimografkinja i scenografkinja: Adisa Vatreš Selimović
Asistentica kostimografkinje i scenografkinje Mirzada Kobilići
Muzika: Irena Popović
Asistent kompozicije Nikola Dragović
Inspicijent: Senad Bašić
Igraju: Davor Golubović, Admir Glamočak, Sabina Bambur, Džana Pinjo i Amar Selimović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije