Vijećnica/ Dječiji pogled kroz foto objektiv: Otvorena izložba fotografija Chrisa Leslija

17. 11. 2021. u 22:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Škotski fotograf Chris Leslie otvorio je izložbu fotografija "Dječiji pogled kroz foto objektiv” prošle sedmice u Sarajevu, uz podršku Centra za postkonfliktna istraživanja i Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji djeluje unutar Grada Sarajeva, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Britanske ambasade.

Chris Leslie je od 1997. do 1999. godine vodio fotografski projekat u podrumu sarajevskog doma za djecu bez roditeljskog staranja, Dječijeg doma Bjelave, gdje je djecu uzrasta od 6 do 16 godina učio osnovama crno-bijele fotografije i izrade fotografija.

Zajedno su nastojali da dokumentuju život u gradu Sarajevu nakon rata i opsade.

Osim što je djecu podučavao novim vještinama, ovaj projekat im je pružio i jedan kreativan način da rade na rješavanju trauma koje je prouzrokovao rat i gubitak roditelja.

Izložba predstavlja do sada neobjavljene fotografije koje su tada napravili Chris i djeca iz Dječije doma Bjelave, kao i detalje o njihovom životu danas.

Izložbu možete pogledati u sarajevskoj Vijećnici.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA