'Dječije igre': Rad Andreja Đerkovića u Muzeju solidarnosti Salvador Allende u Santijagu

0
Radiosarajevo.ba
'Dječije igre': Rad Andreja Đerkovića u Muzeju solidarnosti Salvador Allende u Santijagu
Foto: Ustupljena fotografija / Andrej Đerković

U četvrtak, 22.augusta, u Muzeju Solidarnosti Salvador Allende (Museo de la Solidaridad Salvador Allende) u čileanskoj prijestolnici Santijagu, biti će otvorena izložba Las ideas felices son así (Sretne ideje su takve), na kojoj će uz radove umjetnika kao što su Pablo Picasso, Niki De Saint Phalle, Victor Vasarely, Alexander Calder, biti izložen i rad sarajevskog umjetnika Andreja Đerkovića, pod nazivom Dječje igre.

Fotografija Dječje igre je urađena u proljeće 1994.godine u prolazu tadašnje sarajevske ulice Salvadora Allendea na prvoj crti fronta prema okupiranoj Dobrinji 4. Djeca na fotografiji su iz četiri porodice koje su zajedno sa autorom, ostale živjeti u polusrušenoj zgradi na tadašnjoj prvoj, a danas administrativnoj crti razdvajanja. Ime rada izvedeno je iz slike Pietera Brueghela (1560) na kojoj on pokazuje djecu zadubljenu u njihove igre s ozbiljnošću koju odrasli pokazuju u svojim važnijim zanimanjima, te je njegov moral da dječje igre u božjem umu imaju jednako značenje kao i aktivnosti njihovih roditelja.

Kuratorski tim MSSA-a zamislio je izložbu koja bi omogućila novu vrstu odnosa između javnosti, zbirke i muzejskih djelatnika, sa ciljem djelovanja na dinamičan i transverzalni način koji promišlja kolektivno pamćenje kroz ​​više od 140 djela iz zbirke MSSA, proizvedenih od ’40-ih do danas. Naziv izložbe potječe od citata brazilskog likovnog kritičara i jednog od osnivača Muzeja, Mária Pedrose, o simboličnoj predaji radova koje su umjetnici donirali i sakupili za stvaranje Muzeja solidarnosti, ističući ovu utemeljiteljsku gestu. Sretne ideje su takve: rađaju se ni prije ni poslije, nego s predznakom historije, napisao je tada Salvadoru Allendeu u povodu inauguralne izložbe 1972.godine. Duh otvorenog i eksperimentalnog muzeja za čileanski narod, koji je Pedrosa nastojao utisnuti u izvorni projekt, bila je glavna vodilja kuratorskog tima tokom pripremanja ove iznimne postavke.

Šesta noć SFF-a | Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom

Šesta noć SFF-a | Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom

Salvador Allende je bio čileanski predsjednik ubijen tokom vojnog puča 1973.godine, te kako je Đerković u vrijeme opsade Sarajeva živio u sarajevskoj ulici Salvadora Allendea, selekcija ovog rada u stalnoj kolekciji Museo de la Solidaridad Salvador Allende (MSSA) u Santiagu, je jedan vid zatvaranja autorovog životnog kruga 30 godina nakon što je ova fotografija urađena u opsađenom Sarajevu.

Ovaj muzej moderne i savremene umjetnosti osnovan je pod okriljem Fundación Arte y Solidaridad, inicijative nastale 1971. godine, od strane španjolskog umjetničkog kritičara Joséa Marije Morena Galvana, koji je pod sloganom Operacija istina, predložio stvaranje umjetničkog muzeja kao potporu vladi tadašnjeg Narodnog jedinstva. Nakon odobrenja projekta od strane samog Salvadora Aljendea koji je putem otvorenog pisma pozvao svjetske umjetnike, do današnjeg dana zbirku Muzeja solidarnosti Salvador Allende čini približno 2.700 modernih i suvremenih djela radova međunarodnih i nacionalnih umjetnika, među kojima su Joan Miró, Victor Vasarely, Yoko Ono, Roberto Matta, Lygia Clark, Frank Stella, Alfredo Jaar i drugi.

Rad Dječje igre
Foto: Andrej Đerković: Rad Dječje igre

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije