Dio kulturnog nasljeđa svijeta: 250. godina od prvog objavljivanja balade Hasanaginica

0
Radiosarajevo.ba
Dio kulturnog nasljeđa svijeta: 250. godina od prvog objavljivanja balade Hasanaginica
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Selma Alispahić

Svečano obilježavanje 250. godišnjice od prvog objavljivanja balade Hasanaginica, izvorno objavljene kao Žalostna pisanca plemenite Asanaginice, održano je danas, 3. oktobra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, s početkom u 19 sati.

Događaj je organizovan u saradnji Međunarodnog foruma Bosna, Grada Sarajevo i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

"Italijanski učenjak, putopisac i opat Alberto Fortis 1774. godine objavio je knjigu pod naslovom Putovanje po Dalmaciji (Viaggio in Dalmazia). U toj knjizi našla se i pjesma naslovljena 'Žalostna pisanca plemenite Asanaginice'. Pjesma je najprije prevedena i u istoj knjizi objavljena na Fortisovom maternjem, italijanskom jeziku. Naredne godine prevedena je na francuski i njemački jezik, a potom i na gotovo sve evropske jezike. Među njenim prevodiocima našla su se imena najpoznatijih aktera europske kulturne scene 18. i 19. stoljeća: Johan Wolfgang Goethe (1775), Walter Scott (1798), Aleksandar Sergejevič Puškin (1835) i Adam Mickievich (1841)", saopćili su organizatori.

Europska liga | Fener uspio osvojiti bod u Nizozemskoj: Tadićeva majstorija i pola sata za Džeku

Europska liga | Fener uspio osvojiti bod u Nizozemskoj: Tadićeva majstorija i pola sata za Džeku

Od njenog prvog objavljivanja 1774. godine do danas, kako je dalje navedeno, balada Hasanaginica postala je dio kulturnog naslijeđa svijeta.

"Čitana je, tumačena i korištena na različite načine - u prijevodima, dramskim, baletskim i operskim izvođenjima, prikazima ljudi kojima izvorno pripada. Nema književnog djela nastalog u ovome jeziku s takvom prisutnošću u svijetu i s toliko odraza u drugim kulturama", zaključili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije